Skip links

Shop Stand Up Paddleboards

Här kan du köpa en SUP (Stand Up Paddleboard) för många olika användningsområden. Vi har SUPar både för motion, för yoga, och så klart för lek och utflykter. Alla våra SUPar är uppblåsbara och går lätt ned i medföljande ryggsäck, tillsammans med paddel, pump och andra tillbehör som behövs. Några frågor? Prata med oss direkt på 079-336 38 54.

Showing all 12 results

5 viktiga saker att tänka på vid köp av SUP

Intresset för Stand Up Paddleboarding, eller SUP-paddling som det ofta kallas, har exploderat de senaste åren. Anledningen till dess växande popularitet är dess breda användningsområde och att det är en aktivitet som kan utföras av både gammal som ung. Det är en bra tränings- och motionsform, passar för yoga, och mest vanligt – hela familjen kan paddla runt på sommarstället och använda SUPen som en rolig vattenfarkost/brygga.

I takt med att sporten växer så kommer fler och fler SUP-aktörer till marknaden, både stora och små. Som konsument kan det var väldigt svårt att veta vilken aktör man ska vända sig till, då många brädor tycks likna varandra. Man vill dels försäkra sig om att den bräda man köper håller den kvalitet som utlovats, dels att priset är rätt, men också att man har någon att vända sig till för snabb support om frågor eller problem skulle uppstå. För att hjälpa dig i ditt köp har vi här satt ihop en köpa-SUP-guide med de 5 viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa din SUP.

1. Köp din bräda av en leverantör som är pålitlig

Det kryllar av SUP-brädor på marknaden. För att göra ett så bra köp som möjligt rekommenderar vi att vända dig till en trovärdig aktör som har erfarenhet av branschen och kan guida dig genom de för- och nackdelar som finns med olika brädor. Kvalitén på de SUPar som säljs i vissa matvarubutiker och hos bygghandlare till ett extremt lågt pris, bör man ställa sig tveksam till. Brädor under 3000 kr klassen är ofta mjuka/svampiga.

Det kan uppstå frågor kring din nyinköpta produkt och då är det roligare att få experthjälp än att behöva fråga någon som inte har kännedom eller förståelse för produkten.

I övrigt gäller det att titta på den aktuella aktörens betyg och omdömen (på tex Google Reviews) för att avgöra om företaget är trovärdigt och kan tänkas erbjuda den support som man efterfrågar.

2. Köpa uppblåsbar eller hård SUP?

Teknologin för hur uppblåsbara SUPar (kallas även iSUPs) tillverkas har utvecklats otroligt snabbt de senaste åren. Det finns idag uppblåsbara brädor med i stort sett samma styvhet som hårda brädor.

I den uppblåsbara brädans inre finns ett material som kallas ”drop-stitch”. Detta material består av tusentals polyestertrådar som håller ihop brädans topp med dess botten. Generellt kan man säga att ju fler trådar per ytenhet, desto styvare blir brädan, desto bättre kvalitet har brädan. Billigare brädor (2000-3000 kr) har ofta sämre kvalitet på drop-stitch-trådarna samt färre trådar per ytenhet, vilket gör att brädan blir ”svampig” dvs den böjer sig i vattnet. Därmed förlorar man tyvärr mycket av glädjen i paddlingen.

Hårda brädor är oftast tillverkade med en skumkärna omsluten av ett lager epoxy och ovanpå detta ett lager glasfiber. Denna typ av bräda får en fantastiskt fin ytfinish och brädans styvhet gör att den presterar optimalt i vattnet. Det är viktigt att komma ihåg att hårda SUPar som är tillverkade på detta sätt är relativt ömtåliga.

Huruvida du ska välja en uppblåsbar eller hård SUP, kan lite förenklat besvaras genom att ställa sig följande frågor:
 • Har du brist på förvaringsplats -> Köp en uppblåsbar bräda. Denna går att rulla ihop och placera i en ryggsäck tillsammans med alla övriga SUP-tillbehör (paddel, pump, fena, foot leash). Packa in ryggsäcken i bilen och åk iväg till ditt favoritvatten.
 • Tycker du att brädans finish/utseende är mycket viktigt-> Köp en hård bräda i tex glasfiber. En glasfiber-SUP glänser fint och ger en lyxig känsla.
 • Vill du kunna använda brädan som en allround-bräda för hela familjen-> Köp en uppblåsbar bräda. Dessa är mer prisvärda, tåliga och passar för flera användningsområden.
 • Vill du ha en så prisvärd bräda som möjligt -> köp en uppblåsbar bräda. Priset på en uppblåsbar bräda är ofta halva priset jämfört med en hård bräda.
 • Vill du till varje pris ha optimal prestanda i vattnet, för att brädan ska gå så snabbt som möjligt-> Köp en hård bräda, helst i touring-utformning (se nedan).

3. Hur ska din SUP användas?

Vem som kommer att paddla din nyinköpta SUP och i vilken typ av vatten ska den paddlas i, är avgörande för vilken typ av bräda du ska välja. Brädans form/design har en betydande påverkan på hur brädan uppför sig i vattnet. Olika designer lämpar sig för olika typer av användningsområden. Nedan beskrivs de 3 vanligaste typerna:
 • Allround-SUP – för motion, yoga, lek och utflykter
  Denna bräda kommer vanligen i storleken 10´8 (10 fot och 8 tum) och är den vanligaste storleken bland nybörjare. Denna bräda är har en längd som kombinerar fart och manövrerbarhet på ett bra sätt. Tjockleken på brädan bör vara 6 tum (15 cm) för att bli tillräckligt styv. Det givna valet för familjen som vill ha en SUP till sitt lantställe.
 • Touring-SUP - för träning/motion.
  Denna bräda är lite längre, ofta 12´6 (12 fot och 6 tum), vilket medför bättre kursstabilitet, dvs brädan svänger inte så mycket när du tar ett paddeltag. Detta gör att du kan paddla flera paddeltag på varje sida utan brädan svänger, vilket i sin tur medför bättre glid och ökad hastighet. Touring-brädan är designad för att används på relativt på lugnt vatten för att kunna utnyttja dess fina flytkraft och fenomenala glid. Denna bräda är tillräckligt stabil för att kunna användas av nybörjaren som främst vill använda sin SUP som ett motionsredskap.
 • Surf-SUP - för surf.
  En SUP som ska användas till surf är i regel väldigt kort i sin längd (9´-10´) och har en extra rundad för och akter. Detta för att ge brädan så bra manövrerbarhet i vågorna som möjligt. Men den korta längden kommer nackdelen att denna SUP blir väldigt kursinstabil när den paddlas på plattvatten. Har du kommit en bit i din utveckling och vill börja surfa så är en surf-SUP rätt val för dig.

4. Vilken paddel ska jag välja?

Paddeln är en av de viktigaste aspekterna för att din SUP-paddling ska bli så givande som möjligt. En lätt paddel i kolfiber gör stor skillnad i upplevelsen då dessa är både lättare och styvare en klassisk aluminium-paddel. Har man möjlighet att köpa en kolfiberpaddel så ger det ett stort mervärde. En aluminiumpaddel passar bra för familje- och nybörjarändamål, då man behöver en extra stryktålig paddel. Köper man en standardpaddel som en del av ett uppblåsbart SUP-kit är det viktigt att:
 • Se till att paddeln är 3-delad så att den går att plocka isär för att rymmas i ryggsäcken
 • Fråga om paddeln flyter (detta gör tyvärr inte alla SUP-paddlar)
 • Försäkra dig om att paddeln inte är för tung (vissa paddlar som följer med ett start-kit är alltför tunga, >1kg)

Oavsett om man väljer kolfiberpaddel eller aluminiumpaddel så är det viktigt att paddeln är justerbar så att den kan ställas in efter din längd, samt att den har ett skönt och robust handtag.

5. Vad är en rimlig prisklass för den bräda som passar mina ändamål?

En uppblåsbar SUP i bra kvalitet (oftast med en branschkunnig återförsäljare delaktig i utvecklingsprocessen) i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 4000-8000 kr (lägre pris än ca 4000 kr signalerar ofta sämre kvalitet).

En hård SUP i glasfiber med bra kvalitet, i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 6000-10000 kr.

Lycka till med ditt SUP-köp!
0
  0
  Din kundvagn
  Din kundvagn är tomÅtervänd till butik