Skip links

Uppblåsbar SUP-manual

Introduktion

När du för första gången öppnar upp din uppblåsbara SUP från oss på Långholmen kajak kan vissa frågor väckas, där ibland hur den använts på ett säkert sätt, Vad gör jag om den går sönder? Hur förvarar jag den?

För att svara på dessa frågor och hjälpa dig med din SUP har vi på Långholmen kajak därför skrivit denna manual, så att du får all kunskap om hur din uppblåsbara SUP ska hanteras på ett och samma ställe!

Denna text utgår ifrån våra populära uppblåsbara SUP modeller Havspaddeln Oden du kan läsa mer om dessa här

Innehåll

Börja med att plocka ut alla delarna ur paketet och kontrollera att allt finns med. SUP-paketet ska innehåll:

1 Bräda

1 Tredelad paddel

1 Pump

1 Fena

1 Ryggsäck

1 Reparations kit

1 Footleash

 

Användning

 

Blåsa upp brädan

För att blåsa upp brädan behöver du börja med att montera slangen på pumpen i hålet där det står ”inflate”. Rulla sedan ut brädan på marken med ventilen uppåt och skruva loss locket på ventilen och kontrollera att pinnen i ventilen är i stängt läge. Pinnen ska inte vara nedtryckt, utan i det högre läget för att ventilen ska stänga för utgående luft. Om ventilen är i öppet läge kommer luften som pumpats i pysa ut när du lossar pumpen.

Fäst sedan pumpen i ventilen genom att skruva fast slangen ett kvarts varv ner i ventilen. Pumpa brädan till max 18 PSI, oftast räcker det att pumpa till ca 12 PSI. På pumpens handtag finns en tryckmätare som indikerar brädans tryck.

När du är nöjd med brädans tryck skruvas slangen loss och ventilens lock på igen.

 

Montera fenan

När fenan ska monteras behöver brädan vara uppblåst. Lägg brädan med undersidan uppåt. I brädans bakre ända finns en skena där fenan ska monteras. Fenans rundade sida ska peka framåt när den sitter på brädan. För fenan in i skenan och dra den längst in. Säkra fenan genom att trycka fast sprinten på fenan i hålet som finns i skenan.

Var försiktig med att lägga brädan på marken med fenan nedåt när den är monterad, då den lätt kan skadas. Lägg brädan i vatten innan du ställer dig på den när fenan är monterad.

 

Fästa foot-leash

För att fästa det medföljande foot-leash spänner du fast den ena änden i handtaget längst bak på brädan och fäster den andra änden runt ena ankeln. Foot-leash används för att brädan inte ska flyta iväg från dig om du skulle ramla i vattnet.

 

Blåsa ut luften

För att blåsa ut luften ur brädan behöver du skruva loss locket till ventilen. Börja med att försiktigt trycka ned pinnen i ventilen en liten bit i ca 10 sekunder för att det största trycket ska lätta. Tryck sedan ned pinnen helt så att ventilen fastnar i öppet läge och låt luften pysa ut till brädan är tom.

Rulla sedan ihop brädan. Börja rulla i den änden som ventilen INTE sitter i. Rulla försiktigt i slutet där ventilen och skenan för fenan sitter för att inte skada dessa delar.

 

Underhåll och reparationer

Spola gärna av din SUP med vatten då och då för att hålla den fräsch. Paddlar du i saltvatten får du gärna spola av brädan efter varje användning för att minimera slitaget på brädan. Se till att brädan är torr innan den rullas ihop och förvara den i medföljande väskan för att minska risken för mögel.

Ventilen kan behöva dras åt då och då. Detta görs med hjälp av en ventilnyckel som finns i det medföljande reparations kit. För att dra åt ventilen stoppar du in nyckeln i ventilen och drar åt tills du känner att ventilen sitter åt ordentligt.

Om din SUP mot förmodan skulle få en skada som du behöver laga finns det duk och lim i medföljande reparations kit. För att laga revor töms först brädan på luft och den skadade ytan torkas av. Sedan appliceras det medföljande limmet i revan och låtes torka, upprepa sedan detta minst 5 gånger eller tills revan upplevs tätad.

 

Paddla SUP

 

Ställa in paddeln

För att ställa in paddeln knäpper du upp reglaget på paddeln och drar handtaget uppåt. För att få rätt längd på din paddel drar du handtaget ca en knytnäve över ditt huvud. Knäpp sedan reglaget när du känner dig nöjd med längden.

Håll paddeln med ena handen högst upp på paddeln och den andra handen en bit längre ner, ca 40–50 cm beroende på hur lång du har gjort paddeln.

SUP paddlar har ett vinklat blad vilket innebär att de är lättare att paddla med ena sidan bakåt än den andra. När paddeln hålls åt rätt håll så ska dess blad vara vinklat framåt och handtaget på toppen ska ligga rätt och bekvämt i handflatan. Eftersom skaftet kan roteras på paddeln kan du behöva justera det för att handtaget och paddelbladet ska kunna hamna i rätt läge.

 

Paddla

OBS – se till att brädan är i tillräckligt djupt vatten för att fenan inte ska skadas när du kliver på.

Om du är nybörjare kan du börja genom att paddla ståendes på knä. Ställ dig på knä precis bakom brädans mittpunkt (ungefär vid brädans mitt handtag) med paddeln i handen och försök hitta balansen.

När du känner att du hittat balansen kan du testa att ställa dig upp på fötterna. Stå axelbrett med fötterna strax bakom mittpunkten med lätt böjda knän. För att lättare hålla balansen kan du försöka hålla en låg tyngdpunkt.

För att få en så effektiv paddling som möjligt gäller det att sätta ner paddeln så långt fram som du kan. Vart efter du blir mer trygg på brädan kan du ta längre och längre paddel tag. Ta ungefär 2 paddel tag på ena sidan och byt sedan till andra sidan och gör samma sak där för att åka rakt främmat. Tänk på att aktivera bålen under paddlingen för att få mer kraft i dina tag.

För att svänga på din SUP-bräda paddlar du framåt på endast en av sidorna. Paddlar du bara på höger sida svänger du åt vänster och vice versa. Du kan också testa att placera mer vikt på en av sidorna för att svänga på det viset.

Om du vill sänka farten eller stanna paddlar du bakåt eller sätter ner paddeln i vattnet.

 

Säkerhet på vattnet

 

Förhållningsregler

När du är ute på vattnet har du väjningsplikt mot större båtar och försök i den utsträckning det går att paddla enligt höger trafik. En bra grundposition är att alltid befinna sig nära land för att undvika andra stora båtar på vattnet, samt för att enkelt kunna ta sig i land om något oväntat skulle ske under turen.

 

Säkerhetstips

Ska du paddla i lite stökigare vatten rekommenderar vi att du använder foot-leash så att inte brädan flyter iväg från dig om du faller av. Om ni dock är två som använder samma bräda bör ni inte ha foot-leash eftersom det finns en risk att ni trasslar in er i varandra.

Var alltid uppmärksam på din omgivning och undvik att paddla nära saker som kan riskera att skada dig eller brädan, exempelvis grunda stenar och bryggor.

Det är alltid säkrast att vara fler ute på vattnet så försök i den mån det går att inte paddla själv. Detta är extra viktigt om det exempelvis blåser mycket eller är stora vågor, då sådana väderförhållanden kraftigt ökar riskerna vid SUP paddling.

 

Här kan du köpa en SUP.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik