Att tänka på vid köp av kajak

Att köpa kajak – att tänka på


Att hitta rätt när man ska köpa kajak för första gången kan vara en utmaning. Här kommer därför några grundläggande råd som gör det lättare för dig som är på väg att köpa din första kajak.

Generellt
Är du nybörjare rekommenderar vi dig att ha en kajak som är stabil, lättmanövrerad och gärna stöttålig. Enklast att avgöra om en kajak är stabil eller inte, är givetvis att provsitta och provpaddla kajaken. Ett annat sätt är att titta på formen på skrovet (botten av kajaken) - är det platt eller inte? Ju plattare och bredare skrov desto stabilare är kajaken.

Glasfiberkajak eller plastkajak?
Den största skillnaden mellan en glasfiberkajak och en plastkajak är utseendet. En glasfiberkajak glänser mer och ger en lyxig känsla, medan en plastkajak är mer stöttålig och lämpar sig för de som vill kunna dra upp sin kajak på klippkanten/bryggan utan att vara rädd för sprickor. De allra flesta sommarstugeägare och hobbypaddlare föredrar plastkajaker.
Rent paddlingsmässigt är det för nybörjaren ingen skillnad på en glasfiberkajak och en plastkajak.

Var ska du paddla?
Om du vill ha en kajak som lämpar sig för paddling i olika sorters vatten, bör den vara ett mellanting mellan en klassisk havskajak och en insjökajak. Ett sådant mellanting är ca 5 m lång och har en sittbrunn med väl tilltagen höjd.
Om du ska paddla i enbart lugnt vatten, kan du ha en kajak som är lite kortare och med lägre sittbrunn, men där funkar det såklart även bra med en längre kajak. Ska du paddla i enbart den blåsiga delen av skärgården kan det vara en idé att ha en längre kajak (minst 5,20 m) för ökad hastighet och kursstabilitet.
Ska du paddla långa turer bör du se till att din kajak har ordentliga packningsutrymmen.

Vem ska paddla kajaken?
Paddlarens längd, vikt och kroppsstorlek är alla faktorer som spelar in när det kommer till att välja kajak. För barn passar det oftast bäst med en kortare kajak (ca 4m) för att ha bra manövreringsförmåga medan vuxna kan paddla kajaker som är mellan 4,5 - 6 m långa. Det är viktigt att fotstöden, med vilka man styr rodret som sitter längst bak på kajaken, går att ställa in efter önskad längd. Sitsen bör vara formad på ett sådant sätt att det känns behagligt och oansträngt att sitta i kajaken, samt att det finns möjlighet att justera ryggstödet i höjd- och sidled när man sitter i kajaken.

Köpa ny eller begagnad kajak?
Begagnade kajaker kan man ofta köpa av uthyrare i slutet av säsongen till rabatterade priser. Vill man inte vänta till slutet av säsongen kan man med trygghet köpa en ny kajak – andrahandspriserna på kajaker är väldigt bra, om man skulle vilja sälja kajaken inom kort för att köpa en annan modell.

Lycka till med ditt kajakköp!

Tillbaka till butiken