Skip links

Stand up paddleboards

Stand up paddleboards, förkortning SUP, har blivit alltmer populär bland nybörjare och erfarna vattensportsentusiaster världen över. Det är ett mångsidigt och lättillgängligt redskap för den som vill ta sig ut i vattnet snabbt och smidigt och inte behöva tänka på förvaring eller att ordna med transport av båt eller kajak.

 

Historien om Stand up paddleboard.

Vi tar oss tillbaka till hawaiiska öarna på 40-talet, där surfarna ville ta sig längre ut från stranden för att nå större vågor och få större överblick. Att ligga på mage däremot och paddla med händerna framåt är tidskrävande och tungt. För att minska slitage på kroppen ställde man sig upp på brädan och paddlade med hjälp av en längre paddel för att nå ut snabbare. Det dröjde dock till 90-talet då surfare började experimentera med olika modeller och tekniker som passade alternativa ändamål än bara surfing. I slutet av 00-talet fick sporten sitt stora genombrott i Europa och är idag en av världens mest populära vattensporter. SUP brädorna fortsätter att utvecklas med en mängd typer av olika stand up paddleboards som passar alla typer av paddlare, allt från tävlingsbrädor och touring-brädor till yoga- och motionsbrädor.

 

Vad är det som gör att paddleboard har blivit så populärt i Sverige?

I Sverige har stand up paddleboards funnits på marknaden sedan 2007 och är en given form av alternativ träning och motionspaddling. I takt med att intresset för att upptäcka Sveriges natur blivit allt större har fler upptäckt stand up paddleboards och efterfrågan har ökat enormt. En av anledningarna är att den är lättillgänglig och smidig att använda, perfekt att ha i sommarstugan eller ta med på bilsemestern. Den passar alla målgrupper och behov, alltifrån familjepaddling till tävlingspaddling.

 

Vilka fördelar finns det att välja en stand up paddleboard?

Med en stand up paddleboard ökar tillgängligheten att upptäcka andra delar av sjöar och öar som kan vara svåråtkomligt med andra vattenfordon, som båtar och kajaker. Det blir en unik helhetsupplevelse som annars inte är möjlig. Det ger också en högre utsiktspunkt, vilket kan ge fantastiska fotografiska möjligheter. Sverige är känd för sin vackra natur och är ett av världens mest örika land (ca 221 800 öar) som bara väntar på att upptäckas. Förutom att man får se Sverige från ett vattenperspektiv är SUP en utmärkt träning för hela kroppen, särskilt för kärn- och armstyrka. En populär träningsform att utföra är t ex SUP-yoga. Att paddla på vattnet kan vara avkopplande och lugnande, vilket kan minska stressnivåerna och förbättra humöret.

Stand up paddleboard är enkelt att lära sig och kan utföras av personer i olika åldrar och fysiska förhållanden. Det kräver inte mycket utrustning, förutom sup brädan och sup-paddeln, och kan utföras både som en avslappnad fritidsaktivitet eller som en mer intensiv träningsform.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik