Skip links

Sup bräda: Hård eller uppblåsbar?

Att paddla SUP har blivit alltmer populärt, både bland folk som är vattensportentusiaster och hos den vanliga familjen. Oavsett om man vill turpaddla en vacker sommarkväll, ut och leka med barnen eller tävla så finns det en SUP bräda för alla. Det finns två huvud-segment av paddelbrädor; ”uppblåsbar SUP” och ”hård SUP”. Vad är det egentligen för skillnad på dessa?

Uppblåsbar SUP-bräda:

Uppblåsbara sup brädor är en stor favorit bland nybörjare som efterfrågar en enkel och smidig all-round bräda. Den stora fördelen med en uppblåsbar sup är att den är oerhört lätt att ta med sig då den enkelt packas ner i en ryggsäck och kan enkelt förvaras i bilen, på båten, i förrådet mm. En uppblåsbar paddelbräda är generellt sett mer slittålig än den hårda brädan när det kommer till kantstötningar med stenar eller annat hårt underlag, då det uppblåsbara materialet ”ger med sig” medan den hårda brädan lättare spricker. En annan stor fördel med uppblåsbara brädor är att dom är väldigt prisvärda, vilket gör det möjligt för gemene man att köpa och kunna uppleva sitt närområde på vattnet.

Tekniken runt tillverkningen av en uppblåsbar SUP har utvecklats mycket – idag kan man hitta brädor som blir nästan lika styva som hårda brädor. Man bör dock vara noga med att läsa på innan man köper. En billigare SUP som inte klarar 20 PSI kommer inte bli lika styv och ger dig då en sämre upplevelse.

Det finns väldigt många olika storlekar och former på de uppblåsbara SUParna både för nybörjare och för de mer tävlingsinriktade paddlarna, men de två vanligaste är storlekarna 12’6” och 10’8” som våra Havspaddeln Oden:

Hård SUP-bräda:

En hård sup bräda är gjord av glas- eller kolfiber vilket gör brädan styvare, ger lite bättre glid och kursstabilitet på vattnet. Nackdelen med en hård sup är att den är svårare att förvara och är inte lika smidig att transportera, samt i vissa fall mer ömtåliga än en uppblåsbar SUP. Har man gott om förvaring så kan en hård sup vara ett bra alternativ. Fördelen är att man slipper tänka på att pumpa upp brädan innan varje paddling och kan därmed åka ut snabbare på vattnet.

Hårda sup brädor tillverkas också i många olika storlekar som passar både nybörjare och mer erfarna och äventyrslystna paddlare. Vår modell Havspaddeln Tor 11’0” är en stabil nybörjarsup och Havspaddeln Tor 12’6” passar bättre för längre turer:

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik