Skip links

Vinterpaddling – klädsel och säkerhet

Kan man paddla på vintern?

Om du tänker efter så är svaret givet. Kajakpaddling är ursprungligen en arktisk aktivitet som utövas i iskallt vatten. Jakten med harpun från kajaken var livsnödvändig för inuiterna, trots att isbergen flöt förbi stranden även på somrarna.

Att paddla vintertid är en speciell upplevelse! Du är oftast ensam på vattnet. Ljuden är annorlunda, mer dämpade och du slipper bullret från motorbåtar och vattenskotrar. Regn och snö är inga större problem – kajaken och kapellet täcker ungefär 75% av din kropp, och den del som är oskyddad – axlar och armar – är aktiva medan du paddlar.

Stillheten och ensamheten innebär förstås också vissa utmaningar.  En nödsituation kräver att du är förberedd på ett lite annat sätt än på sommaren. Hjälpen är oftast lite längre bort och vattentemperaturen är något att ha respekt för. Om du är ovan – undvik att paddla ensam! Man behöver i regel något större säkerhetsmarginaler vintertid.

Lite förenklat brukar man säga att med en våtdräkt kan du paddla längre på säsongen, och med en torrdräkt kan du paddla året om. Kom dock ihåg att dräkten skyddar dig under en begränsad tid – du bör ta dig upp ur vattnet så fort som möjligt. Torrdräkten är inte heller värmande i sig, du måste ha någonting under den. Undvik bomull! Närmast kroppen skulle jag välja merinoull. Värmer även i vått tillstånd, kliar inte och kan användas tre, fyra dagar innan den börjar lukta, till skillnad från syntetmaterial. Fötterna – åtminstone mina – klarar sig förvånansvärt bra. Dom är ju skyddade från regn och rusk längst därinne och nöjer sig med yllestrumpor och enkla neoprenskor. Är du frusen? Ta neoprenstövlar – vanliga gummistövlar brukar ha svårt att få plats. Dom är dessutom lätta att tappa om du skulle hamna i vattnet.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik