Skip links

Fiskekajak

Långholmen kajak erbjuder fiskekajaker i många olika utföranden och prisklasser. Vi har fiskekajaker både med och utan pedalsystem, för en eller flera personer med fokus på fisketurer och/eller rekreationspaddling. Alla våra fiskekajaker är tillverkade i hållbar polyetenplast och har gott om utrymme för möjlig fångst eller packning. Om du behöver tips och råd kring att köpa fiskekajak, ring oss gärna på 08-740 05 05 eller mejla till [email protected].

Showing all 5 results

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV FISKEKAJAK

Att fiska från kajak är ett smidigt sätt att komma ut på vattnet som allt fler har upptäckt. En fiskekajak är mer lätthanterlig än en båt – du kan lasta den på biltaket, och du kommer in i riktigt grunda vikar som inga andra båtar kommer åt. Du kan även använda den till annat än fiske, såsom rekreation (vanlig paddling), jakt, fotografering eller fågelskådning. Du syns mindre än i en båt, och ingen motor skrämmer bort fisken. Den kräver inte heller samma underhåll som en båt och du behöver ingen bryggplats.

1. Hur vill du använda den, och var?

Vilken typ av fiske? I skärgården, i insjöar eller åar? Vill du kunna paddla den som en "vanlig" kajak? Hur stora avstånd behöver du kunna förflytta dig? Kommer du att behöva roder?

En enkel fiskekajak med låga fribord tar inte så mycket vind som de större modellerna och du klarar dig ganska bra med paddeln och behöver oftast inget roder. Du tar dig fram enkelt på grunt vatten och har egentligen inget som kan gå sönder om du skulle råka gå på en sten. Du kommer också nära vattnet, vilket ger en större naturupplevelse än om du är gömd bakom höga fribord, som i en roddbåt. Dyrare fiskekajaker har oftast pedaldrift och du får fria händer, men måste vara mer försiktig på grunt vatten. Trampkajaker för fiske är väldigt smidiga och har alltid roder. Då slipper du parera med en paddel och kan enkelt styra rodret med handen.p>

2. Prisklass?

Vad får den kosta? En enkel billig fiskekajak som du paddlar för hand kostar i regel mindre än en med pedaldrift. Räkna med ett pris på 5000 till 10 000 för en paddelkajak och 15 000 – 45 000 för en med pedaldrift.

En billigare fiskekajak utan pedaldrift eller andra finesser har åtminstone en fördel: saker som inte finns kostar inget, väger inget, går inte sönder, tar ingen plats och behöver inget underhåll.

Men om det är viktigt för dig att kunna förflytta dig och samtidigt hantera spö eller håv med båda händerna, kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en modell med pedaler. Som ex vår bästa fiskekajak Havspaddeln Viking.

3. Fiskekajak med pedaler eller enbart paddel?

Poängen med en trampkajak för fiske är förstås att du har bägge händerna fria till fisket. Du kan hantera en kikare eller en kamera samtidigt som du förflyttar dig på vattnet. På en längre tur spar du dessutom energi, eftersom du kan växla mellan att trampa och paddla.

Nackdelarna är att en fiskekajak med pedaler oftast blir dyrare, tyngre och inte lika grundgående.

Ha alltid en paddel med dig. Även om du väljer en fiskekajak med pedaldrift, bör den också gå att paddla för hand. Detta av säkerhetsskäl, om pedaldriften skulle gå sönder.

4. Bekvämlighet

Här bör du tänka både på land och på vattnet. Nästan oavsett vilken typ av fiske du ägnar dig åt kommer du att sitta ner större delen av tiden. Går sitsen att reglera? Provsitt innan du köper eller mejla oss för att få hjälp.

Når du det du behöver från sitsen?

Att behöva resa sig upp kan vara ett riskmoment beroende på vilken fiskekajak man har då alla inte är lämpade för det. Som exempel är Havspaddeln Lofoten inte lämpad att stå i medan vår trampkajak Havspaddeln Viking går utmärkt att stå i då det är en mycket stabil fiskekajak. Om du vill kunna stå upp bör kajaken vara bred och stabil vilket kan göra kajaken lite tyngre. Den blir då lite svårare att få upp på biltaket utan hjälp men det går också att lösa med hjälp av en boatroller. Det finns fiskekajaker av andra märken som kan väga upp mot 50kg och då upphör nästan det smidiga med att ha en fiskekajak istället för båt.

5. Utrustning

Har din kajak stuvutrymmen med vattentäta luckor? Vilken typ av spöhållare finns? Finns dräneringshål som du kan öppna och stänga om du får vatten i sittbrunnen?

Propellerenheten/pedalsystemet: Kan du backa med den, eller bara trampa framåt? Går den att lyfta ut på ett smidigt sätt när du närmar dig grundare vatten?

Fästen för paddeln gör att den ligger där den ska och inte åker omkring. Olika människor har olika behov. Om fiskekajaken har integrerade monteringsskenor blir den mer flexibel och du hittar snart dina egna lösningar. Då kan du placera dina extra spöhållare, kamerastativ, gps eller ekolod precis där du vill ha dem och du slipper borra direkt i skrovet.


Vanliga frågor 


Vilken fiskekajak ska jag välja?
Vilken fiskekajak som passar bäst beror på vilka behov som finns hos paddlaren. Ska du åka långa sträckor på öppet hav eller fiska vid en sjö? Ska du ha med extra packning utöver din fiskeutrustning?

En fiskekajak med pedalsystem är en väldigt praktisk modell om man har planerat att fiska samtidigt som man rör sig framåt då man har händerna fria och trampar med fötterna. En sådan modell brukar också vara anpassad för att kunna stå upp i. Vet man om att det kommer tas med mycket utrustning och packning så är det bättre med en större modell med extra förvaringsplats. Är tanken istället att byta områden ofta och hantera kajaken själv även på land så kan en mindre modell vara smidigare. De allra flesta fiskekajakerna är utformade som sit-on-top modeller, dvs utan sittbrunn och en bredare öppen yta. Du kommer högre upp från vattnet vilket placerar dig i en bekvämare position för själva fisket, samt att du får en naturlig överblick av dina omgivningar. Det finns även modeller men sittbrunn som är mycket användbar om man vill vara mer skyddad från vattnet. Till en sådan kajak kan man också ha ett kapell för att verkligen hålla sig torr om det skulle regna eller blåsa upp på sjön.

Vad är skillnaden på en fiskekajak och en vanlig kajak?
Både längd och bredd skiljer kajaker mot fiskekajaker, men främst har fiskekajaken funktioner som är mer lämpade för fiske. Till exempel den öppna utformningen som ger dig mer rörlighet för fiske samt att kajaken är utrustad med fiskespöhållare. En del fiskekajaker har pedalsystem eller trollingmotorer men till de lite billigare modellerna används en vanlig kajakpaddel. Fiskekajaker ger bättre stabilitet än en havskajak på grund av sitt platta och breda skrov.

En vanlig kajak är mer lämpad för längre turer pga sin mer fartanpassade skrovorm, medan fiskekajakens bredd gör att den blir tuffare att paddla långt med.

Hur lätt välter en fiskekajak?
Fiskekajakerna är oerhört robusta och stabila så de är nästintill omöjliga att välta, men om det skulle hända är det mycket lättare att komma upp igen från vattnet jämfört med en havskajak.

Hur mycket vikt klarar en fiskekajak?
De flesta fiskekajaker kan bära en totalvikt på 120-250 kg, inklusive kajakens egen vikt, fiskeredskap och paddlarens vikt. För att upprätthålla stabilitet och säkerhet på vattnet är det viktigt att inte överbelasta sin fiskekajak samt att fördela vikten jämnt mellan för- och akter i kajaken.

Hård eller uppblåsbar fiskekajak?
En uppblåsbar fiskekajak är betydligt mer portabel än en vanlig fiskekajak eftersom den pumpas upp och packas ner enkelt efter användning. Detta gör det lättare att transportera kajaken i bagaget/baksätet på en bil eller på bussen. Även förvaringen blir lättare med en uppblåsbar fiskekajak då den tar mindre plast. En hård fiskekajak må vara lite mer otymplig när det kommer till förvaring och transport men är istället mer robust och hållbar. Både när det gäller att skava mot stenar och annat under vattnet men också påfrestning från fiskeutrustning som kan vara vass.
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik