Skip links

Köpa SUP

Hos oss på Långholmen kajak kan du köpa SUP (Stand Up Paddleboards) för flera olika användningsområden. Vi erbjuder SUPar som är stabila och lättpaddlade vilket gör att användningsområdena är många och passar de flesta i familjen. Våra uppblåsbara SUPar packar du lätt ned i medföljande ryggsäck, tillsammans med alla tillbehör som behövs, medan glasfibersupen kräver lite extra planering och förvaring. Har du frågor om vilken SUP som passar dig? Kontakta oss direkt på 08-740 05 05.

Showing 1–12 of 23 results

5 viktiga saker att tänka på vid köp av SUP

Intresset för Stand Up Paddleboarding, eller SUP-paddling som det kallas, har exploderat de senaste åren. Anledningen till det växande intresset är det breda användningsområdet och att det passar gammal som ung. Det är en bra tränings- och motionsform. Den passar även för yoga och det mest vanliga – hela familjen kan paddla runt på sommarstället och använda SUPen som en rolig vattenfarkost/brygga.

I takt med att sporten växer så kommer fler och fler SUP-aktörer till marknaden, både stora och små. Som konsument kan det var väldigt svårt att veta vilken aktör du ska vända sig till. Dels vill man försäkra sig om att brädan man köper håller den kvalitet som utlovats och dels att priset är rätt. Du kanske även vill ha någon att vända dig till för snabb support vid frågor eller om problem skulle uppstå. För att hjälpa dig har vi satt ihop en köpa-SUP-guide med de 5 viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa SUP.

1. Köp din SUP av en leverantör som är pålitlig

Det kryllar av SUP-brädor på marknaden. För att du ska göra ett så bra köp som möjligt, rekommenderar vi dig att vända dig till en trovärdig aktör. Dom har i regel erfarenhet av branschen och kan guida dig genom de för- och nackdelar som finns med olika brädor. Kvalitén på de SUPar som säljs i vissa matvarubutiker och hos bygghandlare till ett extremt lågt pris, bör du ställa dig tveksam till. Brädor under 3000 kr klassen är ofta mjuka/svampiga.

Läs den aktuella aktörens betyg och omdömen (på tex Google Reviews) för att avgöra om företaget är trovärdigt och kan tänkas erbjuda den support som man efterfrågar.

2. Ska jag köpa uppblåsbar eller hård SUP?

Teknologin för hur uppblåsbara SUPar (kallas även iSUPs) tillverkas har utvecklats otroligt snabbt de senaste åren. Det finns idag uppblåsbara brädor med i stort sett samma styvhet som hårda brädor.

I den uppblåsbara brädans inre finns ett material som kallas ”drop-stitch”. Det består av tusentals polyestertrådar som håller ihop brädans topp med dess botten. Generellt kan man säga att ju fler trådar per ytenhet, desto styvare bräda och ju bättre kvalité har brädan. Billigare brädor (2000-3000 kr) har ofta sämre kvalité på drop-stitch-trådarna samt färre trådar per ytenhet. Detta gör att brädan blir ”svampig” dvs den böjer sig i vattnet. Detta gör att man förlorar man tyvärr mycket av glädjen i paddlingen.

Hårda brädor är oftast tillverkade med en skumkärna omsluten av ett lager epoxy och ovanpå det ett lager glasfiber. Denna typ av bräda får en fantastiskt fin ytfinish och brädans styvhet gör att den presterar optimalt i vattnet. Det är viktigt att komma ihåg att hårda SUPar som är tillverkade på detta sätt är relativt ömtåliga.

Hur vet jag vilken SUP som är bäst för mig?

 • Har du brist på förvaringsplats -> Köp en uppblåsbar bräda. Denna går att rulla ihop och placera i en ryggsäck tillsammans med alla övriga SUP-tillbehör (paddel, pump, fena, foot leash). Packa in ryggsäcken i bilen och åk iväg till ditt favoritvatten.
 • Tycker du att brädans finish/utseende är mycket viktigt-> Köp en hård bräda i tex glasfiber. En glasfiber-SUP glänser fint och ger en lyxig känsla.
 • Vill du kunna använda brädan som en allround-bräda för hela familjen-> Köp en uppblåsbar bräda. Dessa är mer prisvärda, tåliga och passar för flera användningsområden.
 • Vill du ha en så prisvärd bräda som möjligt -> köp en uppblåsbar bräda. Priset på en uppblåsbar bräda är ofta halva priset jämfört med en hård bräda.
 • Vill du till varje pris ha optimal prestanda i vattnet, för att brädan ska gå så snabbt som möjligt-> Köp en hård bräda, helst i touring-utformning (se nedan).

3. Hur ska du använda din SUP?

Vem som kommer att paddla din nyinköpta SUP och i vilken typ av vatten ska den paddlas i, är avgörande för vilken typ av bräda du ska välja. Brädans form/design har en betydande påverkan på hur brädan uppför sig i vattnet. Olika designer lämpar sig för olika typer av användningsområden. Nedan beskrivs de 3 vanligaste typerna: Nedan beskrivs de 3 vanligaste typerna:
 • Allround-SUP – för motion, yoga, lek och utflykter
  Denna bräda kommer vanligen i storleken 10´8 (10 fot och 8 tum) och är den vanligaste storleken bland nybörjare. Denna bräda har en längd som kombinerar fart och manövrerbarhet på ett bra sätt. Tjockleken på brädan bör vara 6 tum (15 cm) för att bli tillräckligt styv. Det givna valet för familjen som vill ha en SUP till sitt landställe.
 • Touring-SUP - för träning/motion.
  Denna bräda är lite längre, ofta 12´6 (12 fot och 6 tum), vilket medför bättre kursstabilitet, dvs brädan svänger inte så mycket när du tar ett paddeltag. Detta gör att du kan paddla flera paddeltag på varje sida utan brädan svänger, vilket i sin tur medför bättre glid och ökad hastighet. Touring-brädan är designad för att användas på relativt lugnare vatten för en optimal flytkraft och ett fenomenalt glid. Brädan är tillräckligt stabil för att kunna användas även om du är nybörjare.
 • Surf-SUP - för surf.
  En SUP som ska användas till surf är i regel väldigt kort i sin längd (9´-10´) och har en extra rundad för och akter. Detta för att ge brädan så bra manövrerbarhet i vågorna som möjligt. Men den korta längden kommer nackdelen att denna SUP blir väldigt kursinstabil när den paddlas på plattvatten. Har du kommit en bit i din utveckling och vill börja surfa så är en surf-SUP rätt val för dig.

4. Vilken paddel ska jag välja?

Paddeln är ett av de viktigaste tillbehören för att din SUP-paddling ska bli så givande som möjligt. En lätt paddel i kolfiber gör stor skillnad i upplevelsen då den är både lättare och styvare än en klassisk aluminium-paddel. Har du möjlighet att köpa en kolfiberpaddel så får du ett stort mervärde. En aluminiumpaddel passar bra för familje- och nybörjarändamål, då man behöver en extra stryktålig paddel. Köper du en standardpaddel som en del av ett uppblåsbart SUP-kit är det viktigt att:
 • Se till att paddeln är 3-delad så att den går att plocka isär för att rymmas i ryggsäcken
 • Fråga om paddeln flyter (detta gör tyvärr inte alla SUP-paddlar)
 • Försäkra dig om att paddeln inte är för tung (vissa paddlar som följer med ett start-kit är alltför tunga, >1kg)

Oavsett om du väljer en kolfiberpaddel eller aluminiumpaddel är det viktigt att paddeln är justerbar. Det är viktigt att du kan då ställa in den efter din längd och att den har ett skönt och robust handtag.

5. Vad är en rimlig prisklass för den bräda som passar mina ändamål?

En uppblåsbar SUP i bra kvalitet i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 4000-8000 kr (lägre pris än ca 4000 kr signalerar ofta sämre kvalitet).
En hård SUP i glasfiber med bra kvalitet, i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 6000-10000 kr.

Vanliga frågor


Vad är drop stitch i en SUP för något?
Uppblåsbara supbrädor är tillverkade med det så kallade drop stitch materialet, det är detta material som gör att brädorna kan hålla ett högt tryck. Inuti brädan finns det många tusentals nylontrådar som sitter fast vertikalt i ovan- och undersidan av brädan. Alla SUPar idag har detta material så det är inget unikt, men det som kan variera är antalet trådar. Om det är många trådar som sitter tätt intill varandra så bidrar detta till att paddelbrädan tål ett högre tryck, medan färre trådar leder till lägre tryck och sämre kvalité. Hittar man en bräda som inte är tillverkad med drop stitch kan man mer kalla produkten för en madrass än en bräda.

Vad betyder SUP?
SUP är en förkortning av Stand up Paddleboard och står för ”stå upp bräda”. När man paddlar en SUP står man upp på en typ av surf-bräda och man paddlar med en enbladig paddel.

Vad ska man tänka på när man köper en stand up paddleboard?
Det första du bör fundera på är i vilket typ av vatten du tänker paddla i och vad syftet med brädan är. En uppblåsbar bred bräda (tex 10’8) är en bra allround bräda som passar alla målgrupper och de flesta aktiviteter som lek, motionspaddling, turpaddling men också SUP-yoga. Den är också lätt att förvara och transportera. En uppblåsbar paddelbräda är också betydligt billigare än en hård bräda. Om du vill ha en bräda som du vet att du endast kommer att använda på ett och samma ställe, och du inte har några begränsningar gällande förvaring, så kan en hård sup-bräda passa dig bra. Du behöver inte pumpa upp den vid användning, utan du kan snabbt och enkelt ta dig ut på vattnet. SUP-brädor kan också vara mer eller mindre nybörjarvänliga vilket också påverkar vad som passar bäst. En bredare sup är mer stabil och en smalare modell är mer rank.

Är det svårt att stå på en paddleboard?
Med rätt teknik och balans klarar man enkelt av att stå på en paddelboard, oavsett erfarenhet eller ålder. Börja med att stå på knä för att sedan resa dig upp med en fot i taget samtidigt som du stödjer båda händerna mot brädan. Res dig sakta upp och jobba därifrån med att hitta balans och stabilisera kroppen. När du har fått in känslan för balans och teknik är det bara att börja paddla. Du kan också välja en paddelbräda som är stabil vilket gör det lättare att stå och paddla på den.

Hur bra träning är en sup-bräda?
Att paddla SUP stärker hela kroppen och ger en fantastisk arm- och core träning, oavsett hur du använder den. Vattnets dämpning gör att belastningen på kroppen blir mjuk och skonsam. Du får dessutom en bättre uthållighet och inte minst balans!

Hur länge håller en paddelbräda?
En högkvalitativ SUP-bräda som tas hand om väl kan hålla i många år. Vanligtvis kan du förvänta dig att en bra SUP-bräda håller i minst 5-10 år, om inte längre, beroende på användningsfrekvensen och underhållet. Det är viktigt att komma ihåg att SUP-brädor, precis som all sportutrustning, slits med tiden beroende på användning och skötsel. Om du märker tecken på skador eller slitage, till exempel sprickor, bucklor är det bäst att reparera eller byta ut brädan för att säkerställa säkerheten och prestationsförmågan. Köper man en uppblåsbar bräda tillkommer oftast ett lagningskit som kan vara mycket användbart.

Hur hårt ska man pumpa en SUP?
Maxtrycket på en uppblåsbar sup-bräda bör vara minst 15 PSI eller mer för att den ska vara i hög kvalité. För en bräda som är bra tillverkad kan det räcka med att pumpa upp den till 13-14 PSI.

Hur tar man sig upp på en sup från vattnet?
Brädan är nästintill omöjlig att välta, men om du skulle trilla av är det enkelt att klättra upp och fortsätta paddla. Paddlar man tillsammans med någon annan så kan man hjälpas åt att hålla i brädan när det är dags att klättra upp från vattnet. I ett SUP-paket ingår också en footleash som du fäster på din fot och på brädan. Detta koppel gör att brädan inte åker i väg när du ramlar i så du behöver aldrig simma ikapp den.

Vad kostar en bra SUP-bräda?
Det finns många aktörer som säljer supbrädor för en billig peng men då är risken stor att den är av sämre kvalité och lättare går sönder. Generellt sett kan du förvänta dig att betala åtminstone 4000 kr för en bra, högkvalitativ SUP-bräda. Viktigt att tänka på är att SUP brädor kan kräva ytterligare tillbehör, som paddlar, leash och pumpar, vilket kan öka kostnaderna.

Lycka till med ditt SUP-köp!
0
  0
  Din kundvagn
  Din kundvagn är tomÅtervänd till butik