Skip links

Köpa SUP

Hos oss på Långholmen kajak kan du köpa SUP (Stand Up Paddleboards) för flera olika användningsområden. Vi erbjuder SUPar som är stabila och lättpaddlade vilket gör att användningsområdena är många och passar de flesta i familjen. Våra uppblåsbara SUPar packar du lätt ned i medföljande ryggsäck, tillsammans med alla tillbehör som behövs, medan glasfibersupen kräver lite extra planering och förvaring. Har du frågor om vilken SUP som passar dig? Kontakta oss direkt på 08-740 05 05.

Showing 1–12 of 22 results

5 viktiga saker att tänka på vid köp av SUP

Intresset för Stand Up Paddleboarding, eller SUP-paddling som det kallas, har exploderat de senaste åren. Anledningen till det växande intresset är det breda användningsområdet och att det passar gammal som ung. Det är en bra tränings- och motionsform. Den passar även för yoga och det mest vanliga – hela familjen kan paddla runt på sommarstället och använda SUPen som en rolig vattenfarkost/brygga.

I takt med att sporten växer så kommer fler och fler SUP-aktörer till marknaden, både stora och små. Som konsument kan det var väldigt svårt att veta vilken aktör du ska vända sig till. Dels vill man försäkra sig om att brädan man köper håller den kvalitet som utlovats och dels att priset är rätt. Du kanske även vill ha någon att vända dig till för snabb support vid frågor eller om problem skulle uppstå. För att hjälpa dig har vi satt ihop en köpa-SUP-guide med de 5 viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa SUP.

1. Köp din SUP av en leverantör som är pålitlig

Det kryllar av SUP-brädor på marknaden. För att du ska göra ett så bra köp som möjligt, rekommenderar vi dig att vända dig till en trovärdig aktör. Dom har i regel erfarenhet av branschen och kan guida dig genom de för- och nackdelar som finns med olika brädor. Kvalitén på de SUPar som säljs i vissa matvarubutiker och hos bygghandlare till ett extremt lågt pris, bör du ställa dig tveksam till. Brädor under 3000 kr klassen är ofta mjuka/svampiga.

Läs den aktuella aktörens betyg och omdömen (på tex Google Reviews) för att avgöra om företaget är trovärdigt och kan tänkas erbjuda den support som man efterfrågar.

2. Ska jag köpa uppblåsbar eller hård SUP?

Teknologin för hur uppblåsbara SUPar (kallas även iSUPs) tillverkas har utvecklats otroligt snabbt de senaste åren. Det finns idag uppblåsbara brädor med i stort sett samma styvhet som hårda brädor.

I den uppblåsbara brädans inre finns ett material som kallas ”drop-stitch”. Det består av tusentals polyestertrådar som håller ihop brädans topp med dess botten. Generellt kan man säga att ju fler trådar per ytenhet, desto styvare bräda och ju bättre kvalité har brädan. Billigare brädor (2000-3000 kr) har ofta sämre kvalité på drop-stitch-trådarna samt färre trådar per ytenhet. Detta gör att brädan blir ”svampig” dvs den böjer sig i vattnet. Detta gör att man förlorar man tyvärr mycket av glädjen i paddlingen.

Hårda brädor är oftast tillverkade med en skumkärna omsluten av ett lager epoxy och ovanpå det ett lager glasfiber. Denna typ av bräda får en fantastiskt fin ytfinish och brädans styvhet gör att den presterar optimalt i vattnet. Det är viktigt att komma ihåg att hårda SUPar som är tillverkade på detta sätt är relativt ömtåliga.

Hur vet jag vilken SUP som är bäst för mig?

 • Har du brist på förvaringsplats -> Köp en uppblåsbar bräda. Denna går att rulla ihop och placera i en ryggsäck tillsammans med alla övriga SUP-tillbehör (paddel, pump, fena, foot leash). Packa in ryggsäcken i bilen och åk iväg till ditt favoritvatten.
 • Tycker du att brädans finish/utseende är mycket viktigt-> Köp en hård bräda i tex glasfiber. En glasfiber-SUP glänser fint och ger en lyxig känsla.
 • Vill du kunna använda brädan som en allround-bräda för hela familjen-> Köp en uppblåsbar bräda. Dessa är mer prisvärda, tåliga och passar för flera användningsområden.
 • Vill du ha en så prisvärd bräda som möjligt -> köp en uppblåsbar bräda. Priset på en uppblåsbar bräda är ofta halva priset jämfört med en hård bräda.
 • Vill du till varje pris ha optimal prestanda i vattnet, för att brädan ska gå så snabbt som möjligt-> Köp en hård bräda, helst i touring-utformning (se nedan).

3. Hur ska du använda din SUP?

Vem som kommer att paddla din nyinköpta SUP och i vilken typ av vatten ska den paddlas i, är avgörande för vilken typ av bräda du ska välja. Brädans form/design har en betydande påverkan på hur brädan uppför sig i vattnet. Olika designer lämpar sig för olika typer av användningsområden. Nedan beskrivs de 3 vanligaste typerna: Nedan beskrivs de 3 vanligaste typerna:
 • Allround-SUP – för motion, yoga, lek och utflykter
  Denna bräda kommer vanligen i storleken 10´8 (10 fot och 8 tum) och är den vanligaste storleken bland nybörjare. Denna bräda har en längd som kombinerar fart och manövrerbarhet på ett bra sätt. Tjockleken på brädan bör vara 6 tum (15 cm) för att bli tillräckligt styv. Det givna valet för familjen som vill ha en SUP till sitt landställe.
 • Touring-SUP - för träning/motion.
  Denna bräda är lite längre, ofta 12´6 (12 fot och 6 tum), vilket medför bättre kursstabilitet, dvs brädan svänger inte så mycket när du tar ett paddeltag. Detta gör att du kan paddla flera paddeltag på varje sida utan brädan svänger, vilket i sin tur medför bättre glid och ökad hastighet. Touring-brädan är designad för att användas på relativt lugnare vatten för en optimal flytkraft och ett fenomenalt glid. Brädan är tillräckligt stabil för att kunna användas även om du är nybörjare.
 • Surf-SUP - för surf.
  En SUP som ska användas till surf är i regel väldigt kort i sin längd (9´-10´) och har en extra rundad för och akter. Detta för att ge brädan så bra manövrerbarhet i vågorna som möjligt. Men den korta längden kommer nackdelen att denna SUP blir väldigt kursinstabil när den paddlas på plattvatten. Har du kommit en bit i din utveckling och vill börja surfa så är en surf-SUP rätt val för dig.

4. Vilken paddel ska jag välja?

Paddeln är ett av de viktigaste tillbehören för att din SUP-paddling ska bli så givande som möjligt. En lätt paddel i kolfiber gör stor skillnad i upplevelsen då den är både lättare och styvare än en klassisk aluminium-paddel. Har du möjlighet att köpa en kolfiberpaddel så får du ett stort mervärde. En aluminiumpaddel passar bra för familje- och nybörjarändamål, då man behöver en extra stryktålig paddel. Köper du en standardpaddel som en del av ett uppblåsbart SUP-kit är det viktigt att:
 • Se till att paddeln är 3-delad så att den går att plocka isär för att rymmas i ryggsäcken
 • Fråga om paddeln flyter (detta gör tyvärr inte alla SUP-paddlar)
 • Försäkra dig om att paddeln inte är för tung (vissa paddlar som följer med ett start-kit är alltför tunga, >1kg)

Oavsett om du väljer en kolfiberpaddel eller aluminiumpaddel är det viktigt att paddeln är justerbar. Det är viktigt att du kan då ställa in den efter din längd och att den har ett skönt och robust handtag.

5. Vad är en rimlig prisklass för den bräda som passar mina ändamål?

En uppblåsbar SUP i bra kvalitet i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 4000-8000 kr (lägre pris än ca 4000 kr signalerar ofta sämre kvalitet).

En hård SUP i glasfiber med bra kvalitet, i storlek 10´-12´ bör kosta mellan 6000-10000 kr.

Lycka till med ditt SUP-köp!
0
  0
  Din kundvagn
  Din kundvagn är tomÅtervänd till butik