Skip links

Uppblåsbar SUP

Vill du köpa en SUP? Våra uppblåsbara SUPar passar både för nybörjare och för dig som är lite mer erfaren. Dessa uppblåsbara SUPar är också slittåliga och framtagna för att ha en lång livslängd. I våra SUP-paket ingår all utrustning du behöver för att komma i gång med din paddling. Allt ligger dessutom väl förpackat i en smidig ryggsäck, vilket gör att du lätt kan ta den med dig. Är du osäker på vilken modell som passar just dig? Kontakta oss på telefon 08-740 05 05 eller på mail: [email protected] så hjälper vi dig vidare.

Showing all 10 results

Användning

Hur blåser man upp en uppblåsbar SUP

För att blåsa upp brädan börjar du med att montera slangen på pumpen i hålet där det står ”inflate”. Rulla sedan ut brädan på marken med ventilen uppåt och skruva loss locket på ventilen och kontrollera att pinnen i ventilen är i stängt läge. Pinnen ska inte vara nedtryckt, utan i det högre läget för att ventilen ska stänga av för utgående luft. Om ventilen är i öppet läge kommer luften som pumpats in pysa ut när du lossar pumpen.

Fäst sedan pumpen i ventilen genom att skruva fast slangen ett kvarts varv ner i ventilen. Pumpa brädan till max 18 PSI, oftast räcker det att pumpa till ca 12 PSI. På pumpens handtag finns en tryckmätare som indikerar brädans tryck.

När du är nöjd med brädans tryck skruvas slangen loss och ventilens lock på igen.

Hur monterar jag fenan på en uppblåsbar SUP

När du monterar fenan behöver brädan vara uppblåst. Lägg brädan med undersidan uppåt. I brädans bakre ända finns en skena där fenan ska monteras. Fenans rundade sida ska peka framåt när den sitter på brädan. För in fenan i skenan och dra den längst in. Säkra fenan genom att trycka fast sprinten på fenan i hålet som finns i skenan.

Var försiktig med att lägga brädan på marken med fenan nedåt när du har monterat den, då den lätt kan skadas. Lägg brädan i vattnet innan du ställer dig på den när fenan är monterad.

Hur fäster jag foot-leashen på min SUP

Foot-leashen spänner du fast med den ena änden i handtaget längst bak på brädan och den andra änden runt din ena ankeln. Foot-leash används för att brädan inte ska flyta iväg från dig om du skulle ramla i vattnet.

Hur tar jag ur luften ur en uppblåsbar SUP

För att ta ur luften ur brädan behöver du skruva loss locket till ventilen. Börja med att försiktigt trycka ned pinnen i ventilen en liten bit i ca 10 sekunder för att det största trycket ska lätta. Tryck sedan ned pinnen helt så att ventilen fastnar i öppet läge och låt luften pysa ut till brädan är tom.

Rulla sedan ihop brädan. Börja rulla i den änden som ventilen INTE sitter i. Rulla försiktigt i slutet där ventilen och skenan för fenan sitter för att inte skada dessa delar.

Hur underhåller och reparerar jag en uppblåsbar SUP

Spola gärna av din SUP med vatten då och då för att hålla den fräsch. Paddlar du i saltvatten är det bra att spola av brädan efter varje användning. Det minimerar slitaget på brädan. Se till att brädan är torr innan den rullas ihop. Förvara den i medföljande väskan för att minska risken för mögel.

Ventilen kan du behöva dra åt då och då. Detta gör du med hjälp av en ventilnyckel som finns i det medföljande reparations kit. För att dra åt ventilen stoppar du in nyckeln i ventilen och drar åt tills du känner att ventilen sitter åt ordentligt.

Om din SUP mot förmodan behöver lagas finns det duk och lim i medföljande reparations kit. Töm först brädan på luft innan du torkar av den skadade ytan. Därefter applicerar du det medföljande limmet i revan och låter det torka. Upprepa minst 5 gånger eller tills revan upplevs tätad.

Paddla SUP

Hur ställer jag in min SUP-paddel?

För att ställa in paddeln knäpper du upp reglaget på paddeln och drar handtaget uppåt. För att få rätt längd på din paddel drar du handtaget ca en knytnäve över ditt huvud. Knäpp sedan reglaget när du känner dig nöjd med längden.

Håll paddeln med ena handen högst upp på paddeln och den andra handen en bit längre ner, ca 40–50 cm beroende på hur lång du har gjort paddeln.

SUP paddlar har ett vinklat blad vilket innebär att de är lättare att paddla med ena sidan bakåt än den andra. När paddeln hålls åt rätt håll så ska dess blad vara vinklat framåt. Tänk på att handtaget på toppen ska ligga rätt och bekvämt i handflatan.

Paddla

OBS – se till att brädan är i tillräckligt djupt vatten för att fenan inte ska skadas när du kliver på.

Om du är nybörjare kan du börja genom att paddla ståendes på knä. Ställ dig på knä precis bakom brädans mittpunkt (ungefär vid brädans mitt handtag) med paddeln i handen och försök hitta balansen.

När du känner att du hittat balansen kan du testa att ställa dig upp på fötterna. Stå axelbrett med fötterna strax bakom mittpunkten med lätt böjda knän. För att lättare hålla balansen kan du försöka hålla en låg tyngdpunkt.

För att du ska få en så effektiv paddling som möjligt ska du sätta ner paddeln så långt fram som du kan. Vart efter du blir mer trygg på brädan kan du ta längre och längre paddel tag. Ta 2 paddeltag på ena sidan och byt sedan till andra sidan för att åka rakt framåt. Tänk på att aktivera bålen under paddlingen för att få mer kraft i dina tag.

För att svänga på din SUP-bräda paddlar du framåt på endast en av sidorna. Paddlar du bara på höger sida svänger du åt vänster och vice versa. Du kan också testa att placera mer vikt på en av sidorna för att svänga på det viset.

Om du vill sänka farten eller stanna paddlar du bakåt eller sätter ner paddeln i vattnet.

Säkerhet på vattnet

Förhållningsregler

När du är ute på vattnet har du väjningsplikt mot större båtar. Försök i den utsträckning det går att paddla enligt höger trafik. En bra grundposition är att alltid befinna sig nära land för att undvika andra stora båtar på vattnet. Det gör det också enklare för dig att kunna ta dig i land om något oväntat skulle ske under turen.

Säkerhetstips

Ska du paddla i lite stökigare vatten rekommenderar vi att du använder foot-leash. Om du faller av så kommer brädan inte att flyta iväg från dig. Om ni dock är två som använder samma bräda bör ni inte ha foot-leash. Det finns då en risk att ni trasslar in er i varandra.

Var alltid uppmärksam på din omgivning och undvik att paddla nära grunda stenar och bryggor. som kan riskera att skada dig eller brädan, 

Det är alltid säkrast om man är fler ute på vattnet, så försök i den mån det går att inte paddla själv. Detta är extra viktigt om det blåser mycket eller är stora vågor. Sådana väderförhållanden ökar riskerna för olyckor vid SUP paddling.

Se alla produkter i kategorin SUP.
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik