5 skäl till varför kajakpaddling är bra för din hälsa

5 skäl till varför kajakpaddling är bra för din hälsa

1. Dina gener är skapade för fysisk aktivitet

Vi vet alla att det är viktigt att röra på sig med jämna mellanrum. Våra gener är egentligen skapade för att vi ska vistas i och på olika sätt tillgodogöra oss naturen; att fiska, jaga, plocka bär, skaffa bränsle med mera. Vi behöver egentligen inte stressa oss igenom jobbiga träningspass om vi inte ska delta i tävlingar. Att i lugn och jämn takt ta sig tid att vistas i naturen ger oss tid att vara sociala om vi gör det i grupp, vi får frisk luft och vi kan stressa av oss, vi lär oss om naturen och lär känna nya platser. Vi får på köpet bättre kondition, blir nöjdare och får förhoppningsvis ett längre och lyckligare liv. (1)(3)

2. Du upplever naturen från vattnet

Friluftsliv uppfattas av många som en central del av vår kulturtradition och nationella identitet. Vår unika allemansrätt gör det möjligt att vi, under ansvar, får tillgång till att paddla i våra skärgårdsområden, i sjöar och på vattendrag. Många svenskar har ofta inte upplevt natur- och kulturlandskapet ur ett sjöperspektiv ens i sin nära omgivning. Fågellivet och de ljusa sommarnätternas släpljus över stilla vatten blir starka och minnesvärda upplevelser. Historiska miljöer är ofta skapade för att upplevas från vattnet.(1)(2)(4) (5)

3. Du sänker stressnivån när du paddlar

Paddla kajak utan tävlingsstress är ett utmärkt sätt att stärka ditt välbefinnande och i förlängningen uppnå ökad kreativitet och mental stabilitet. Efter att du initialt övat upp säkerheten kan du i din egen takt finna ro och avkoppling. Bara det faktum att befinna sig på vattnet skapar ofta en lugnare och upplevelserik dimension i tillvaron. Paddlingen innebär en kombination av utmaning för kroppen och ro i själen. Friluftsliv ger en personlig utveckling där man utmanas både fysiskt och mentalt där alla kan delta utan att det nödvändigtvis upplevs som fysisk träning.(1)(3) (6)

4. Du får bättre kondition

När du paddlar kajak stärker du din kropp. Du tränar stora muskelgrupper och får både bättre kondition och styrka. Inte bara armar och axlar utan även rygg- och magmuskulatur kommer i arbete. För att paddeltagen ska ge effekt och föra kajaken framåt måste du också hålla emot med benen vilket gör att även sätesmuskulatur och ben aktiveras. Och kom ihåg att du bestämmer själv hur mycket kraft du använder. Stressa inte om du inte vill eller behöver. (1)(7)

5. Du övar upp balansen

Att paddla kajak är att ha bra balans. Balansen övar du upp förvånansvärt snabbt. Det finns flera knep att öva balansen, t.ex. hålla lite fart i stället för att möta vågor stillastående, öva stöttning med paddelns bredsida, möta vågorna med fören i stället för från sidan. Med en vattendunk eller sandpåse i för- och akterutrymmena blir kajaken stabilare om du inte medför annan last. Börja paddla i en kajak som känns säker och stabil. Med lite övning särskilt när du stiger i och ur lär du dig snabbt uppleva din kajak som komfortabel och lätthanterlig. Pröva dig fram i din egen takt. (7)

Referenser
(1) Slutrapporten i tvärvetenskapliga forskningsprogrammet: ”Friluftsliv i förändring, 2006 – 2013”.
(2) Turistdelegationens rapport ”Outdoor/multiaktiviteter & ekoturism”.
(3) Statens Folkhälsoinstituts rapport ”Gå ut min själ. Forskningsöversikt om hälsoeffekter av utevistelser i naturen” sammanställd av E. Lisberg Jensen.
(4) Boverkets rapport ”Landskapets upplevelsevärden”.
(5) Länsstyrelsens i Östergötland rapport ”Friluftsliv i Östergötland”.
(6) Högskolan i Halmstad (Sektionen för Hälsa och Samhälle, S. Ekeroth). Uppsats ”Friluftslivets inverkan på hälsan”
(7) Friluftsfrämjandet: ”Tur- och långfärdspaddling med kajak”.