Grönlandspaddel för kajak

Grönlandspaddel för kajak

GRÖNLANDSPADDEL – Tekniktips

Man ser dem allt oftare på vattnet: de där smala paddlarna som nästan verkar sakna blad. Många undrar: kommer man någonstans med en sån där pinne?

Tja, inuiterna använder i alla fall aldrig något annat, och dom har ju testat den i runt tusen år.

Inuiterna, ja. Men om man precis har börjat paddla?

Det är egentligen inga problem. Att paddla som inuiterna känns ofta helt naturligt för nybörjaren. Det är smidigt, enkelt och dessutom är grönlandspaddeln tyst – den är ju utvecklad för säljakt. Den är ovinklad och oftast helt symmetrisk – du behöver inte vrida den för att få rätt position.

 

Allt fler långpaddlare börjar upptäcka fördelarna med grönlandspaddel. Smidigheten, energieffektiviteten - du orkar paddla längre med din tungt lastade havskajak.

”Man kommer fler kilometer på en tallrik spagetti” som någon sa.

Den är idealisk i motvind – knappt något luftmotstånd. Och inte minst: den är skonsam mot axlarna. Många erfarna paddlare med smärtor i senor och muskelfästen har blivit av med sina besvär helt och hållet efter att ha gått över till grönlandspaddel.
Vill du lära dig rolla går det också mycket lättare än med en vanlig paddel.

 

 

Här är några saker att tänka på:

  • Längd & Bredd

Längden bör vara som en vanlig paddel, dvs inte längre än att du kan nå om spetsen när du står raklång. Bredden bör inte vara större än att du enkelt kan greppa om bladet på det bredaste stället.

Du kan däremot variera ”längden” steglöst genom att hålla i paddeln på olika ställen. Förläng den genom att hålla längst ut vid bladet om du vill göra ett svepdrag, eller om du behöver extra stöd för t ex en roll. Detta anses inte alls som ”nybörjarfel” på Grönland, tvärtom. Inuiterna gör det hela tiden. 

Denna grönlandspaddel även steglöst justerbar, vilket innebär att den kan ställas in precis som du vill ha den!

 

  • Placering

Sätt tummen och pekfingret i slutet på skaftet, övriga fingrar i början på bladet. Då hamnar händerna lite tätare än vanligt. Det gör att du inte behöver lyfta armarna lika högt som med en vanlig paddel. Armrörelsen blir inte lika yvig och du spar energi när du paddlar långt.

 

  • Vinkeln 

Håll överkanten på bladen vinklade några centimeter framåt genom hela draget. Det här gör att paddeln inte möter något motstånd alls de första decimetrarna. Kraften kommer successivt, vilket skonar dina axlar. Armbågarna håller du nära kroppen.

Om paddeln vibrerar eller wobblar: ändra vinkeln lite! Snart har du hittat idealvinkeln, och paddeltaget går helt tyst och smidigt!

 

  • Trycket

Som med alla paddlar: tryck med den övre handen

Detta för att få rotation med överkroppen. Låt bladet sträva bort i från kajaken istället för rakt bakåt. Det här brukar ske rätt naturligt om du trycker med överhanden. Du som provat vingpaddel vet vad jag menar!

 

 

Sammanfattningsvis erbjuder grönlandspaddeln en smidig, energieffektiv och skonsam paddling som passar både nybörjare och erfarna paddlare. Med rätt teknik kan du njuta av längre turer med mindre ansträngning och undvika belastningsskador. Utforska fördelarna med denna tidlösa design och upptäck en ny dimension av paddling.

 

 

Författare: Erik Wahlberg