Hamna inte i plastfällan!

Hamna inte i plastfällan!

1-lagers- eller 3-lagersplast? Hamna inte i plastfällan!

Går du i kajaktankar och funderar på om du ska köpa en plastkajak eller en kajak i glasfiber?

Kanske har du kommit fram till att en plastkajak både är tåligare och mer prisvärd för dina ändamål?

Då kommer nästa fråga – ska du köpa en kajak i 1-lagersplast eller 3-lagersplast? I det stora hela kan man säga att om kajaken är byggd med exakt samma kvalitet på materialet och på samma tillverkningssätt så är en 1-lagerskajak tåligare och en 3-lagerskajak är styvare.

1-lagersplast är homogent och gjort i en gjutning medan 3-lagersplast har 3 lager varav det mellersta lagret är en skumkärna.

Är en kajak i 1-lagersplast lättare?

Nej. Båda kajaktyperna är tillverkade med samma plasttjocklek. Det som styr vikten är kajakens längd och eventuella attiraljer såsom packluckor mm.

Havspaddeln Sarek- Gul

Är en kajak i 3-lagersplast mer tålig än en kajak i 1-lagersplast?

Nej inte nödvändigtvis. Det som avgör om en kajak i 1-lagers respektive 3-lagersplast är mindre eller mer tålig beror helt enkelt på vilket typ av polyetenplast som den är tillverkad i. LLDPE (Lågdensitetspolyeten) eller HDPE (högdensitetspolyeten). Vissa fabriker tillverkar kajaker i HDPE- plast men av sämre kvalitet, därav att priserna kan vara lägre på dessa kajaker.

Alla kajaker från Havspaddeln är tillverkade i högkvalitativ HDPE oavsett om det är 1-lagersplast eller 3-lagersplast. Då vi använder våra kajaker även i vår uthyrningsverksamhet är vi extra noga med att plasten är av hög standard. Därför har vi även ett nära samarbete med fabriken inför varje produktion.

Beroende på användningsområdet så kan en 1-lagerskajak vara att föredra, exempelvis om du är ute efter en forskajak eller fritidskajak. En 3-lagerskajak kan exempelvis vara att föredra om du köper en tvåmanskajak där det är viktigt att kajaken har en bättre styvhet.

Kort och gott! Vilken typ av plastkajak du ska välja, beror helt enkelt på dina ändamål!

Har du ytterligare frågor så är du välkommen att kontakta oss på butiken@langholmenkajak.se