Nyköpings skärgård med kajak
Sävö och Ringsö-arkipelagen
I norra delen av Nyköpings skärgård och som en fortsättning söderut på Trosa skärgård ligger Sävö och arkipelagen kring Ringsö. Hela detta skärgårdsområde, varav en stor del är naturreservat, hänger väl ihop såtillvida att avstånden mellan öarna inte är långt, det går att paddla mellan dem relativt skyddat för vindar från de flesta håll samtidigt som närheten till öppna vatten och öppen havshorisont i öster gör att valmöjligheterna är många. Dessa öar kan tillsammans med arkipelagen kring Stendörren också sägas omgärda den öppna fjärden Tvären som ligger centralt i området. Tvären är en nästan cirkelrund fjärd som tros ha bildats genom ett meteoritnedslag i tidernas begynnelse. Sävö ligger närmast fastlandet och är en bra utgångspunkt för vidare turer i området och är dessutom ett bra mål i sig.
Sävö når du lättast från Källviks brygga. Hela ön är ett naturreservat. Länsstyrelsen rustade under 1990-talet upp reservatet som nu visar ön som den såg ut när markerna brukades på 1940-talet med öppna åkrar och ängsmarker. En vandringsled, del av Sörmlandsleden, leder dig runt i det vackra kulturlandskapet. Vid Sävsundet är ett vandrarhem inrett i de gamla lotsbostäderna. Den vitmålade lotsutkiken står kvar på en klippa intill sundet. Från Kikarberget har du västerut en imponerande utsikt över den öppna fjärden Tvären och österut över Gupafjärden. Alternativ iläggningsplats till Källviksbrygga, där det kan vara svårt med parkeringsplats, är Nynäs brygga och längre söderut Studsviks brygga
Sävö runt
En kort dagstur som bjuder på mycket innehåll. Du kan kombinera paddlingsturen med en vandring runt Sävö där du även kan övernatta på vandrarhemmet eller i en uthyrningsstuga. I Sävsundet kan du förnimma historiens vingslag. Här har funnits lotsar i många generationer liksom försvarsanläggningar. Här finns ett levande skärgårdslandskap att uppleva på nära håll.
Iläggning: Källviks brygga
Längd: 5 km
Svårighetsgrad: Lätt
Karta: Terrängkarta Sörmlands skärgård, skala 1: 50 000, tryckt på vattenavvisande material.
Turen bjuder på: Levande skärgårdslandskap, före detta lotsboställe och lotsutkik, konstverket Stella Maris, bad, smala sund och öppna fjärdar, vandrarhem, utsikt.
Från Källviks brygga har du bara trehundra meter över till Sävös nordöstra sida. Det är alltså ingen längre tur du har framför dig. Den går i skyddade vatten och är lämplig för ovana paddlare. Vill du bara ta dig över till Sävö kan du angöra bryggan i Boholmsviken på öns nordöstra sida. Nära stranden ligger ett par rödmålade byggnader så det är lätt att hitta. En av byggnaderna är en uthyrningsstuga och härifrån kan du följa vandringsleden runt ön. Strax söder om Boholmsviken ser du på en klippa ett konstverk i trä, Stella Maris. Det betyder Havets stjärna och är en kvinnogestalt här format som ett vindskydd. Men ska du runt ön fortsätter du söderut mellan Kvinnholmen och Sävö och viker in till höger i Sävsundet. Du ser den vitmålade f.d. lotsutkiken på en bergknalle till höger. Här fanns lotsar ända fram till 1967. Strax därefter kan du paddla in till höger under bryggan fram till grässlänten nedanför den f.d. lotsbostaden som nu är vandrarhem. Här kan du rasta eller övernatta. Sävsundet hade en gång i tiden försvarsanläggningar på bägge sidor om sundet. Namnet Skansudden på Långösidan av sundet minner om detta. Paddla vidare förbi fyren Sävösund på Sävös sydvästligaste udde, Sakris udde, och längre norrut den lilla ön Granholmen. I Huvviken innanför finns en grillplats och bra badmöjligheter. Nordligaste udden heter lämpligt nog Sävö Norrudde och berget innanför Djupviksberget. På fastlandssidan ser du nu Källviks fyr och därbakom Källviks brygga där du startade.
Olle Persson