Vinterpaddling – klädsel och säkerhet
Kan man paddla på vintern?
Om du tänker efter så är svaret givet. Kajakpaddling är ursprungligen en arktisk aktivitet som utövas i iskallt vatten. Jakten med harpun från kajaken var livsnödvändig för inuiterna, trots att isbergen flöt förbi stranden även på somrarna.
Att paddla vintertid är en speciell upplevelse! Du är oftast ensam på vattnet. Ljuden är annorlunda, mer dämpade och du slipper bullret från motorbåtar och vattenskotrar. Regn och snö är inga större problem – kajaken och kapellet täcker ungefär 75% av din kropp, och den del som är oskyddad – axlar och armar – är aktiva medan du paddlar.
Stillheten och ensamheten innebär förstås också vissa utmaningar. En nödsituation kräver att du är förberedd på ett lite annat sätt än på sommaren. Hjälpen är oftast lite längre bort och vattentemperaturen är något att ha respekt för. Om du är ovan – undvik att paddla ensam! Man behöver i regel något större säkerhetsmarginaler vintertid.
Lite förenklat brukar man säga att med en våtdräkt kan du paddla längre på säsongen, och med en torrdräkt kan du paddla året om. Kom dock ihåg att dräkten skyddar dig under en begränsad tid – du bör ta dig upp ur vattnet så fort som möjligt. Torrdräkten är inte heller värmande i sig, du måste ha någonting under den. Undvik bomull! Närmast kroppen skulle jag välja merinoull. Värmer även i vått tillstånd, kliar inte och kan användas tre, fyra dagar innan den börjar lukta, till skillnad från syntetmaterial. Fötterna – åtminstone mina – klarar sig förvånansvärt bra. Dom är ju skyddade från regn och rusk längst därinne och nöjer sig med yllestrumpor och enkla neoprenskor. Är du frusen? Ta neoprenstövlar – vanliga gummistövlar brukar ha svårt att få plats. Dom är dessutom lätta att tappa om du skulle hamna i vattnet.
För mig är händerna ett känsligare kapitel. Frusen som jag är väljer jag tjocka tumvantar i neopren – värmer hyfsat även om dom blir våta. Vanliga diskhandskar (så stora som möjligt), med ullfingervantar under, används av många. Ovanpå det kan man trä så kallade ”pogies”, en stor grythandskeliknande vante som man fäster på paddelskaftet, och som man stoppar in händerna i.
Har du inte huva på torrdräkten är en balaklava, ”rånarluva” varm och skön, varvat med vanlig yllemössa. Finns också lösa huvor i neopren.
Kom ihåg att du är aktiv i kajaken, du blir ganska varm av paddlingen. Fryser gör man oftast i land. Ta med en rejäl dunjacka i packningen! I packningen har du givetvis också ombyte.
Du kan ta dig fram korta sträckor över isen med isdubbar. Var dock uppmärksam på hur isflak anhopas i trånga lägen med strömmande vatten eller stark vind. Det kan vara fritt när du ger dig ut, men en svårgenomtränglig isflaksgröt när du kommer tillbaka ett par timmar senare!
Ha en mental beredskap: vad gör jag om jag välter? Får jag av kapellet med tumvantar på händerna? Testa innan du ger dig ut!
Men med lite allmän paddelvana, ordentliga kläder och lite sunt förnuft kan du njuta av paddling även en vinterdag. Jag lovar, det är något utöver det vanliga! Jag minns hur jag själv kanade fram över iskanten med isdubbarna en klar dag i februari. Kajaken tystnade när den gled ner i det svarta vattnet och när jag kommit bortom udden såg jag en annan kanotist som låg helt stilla i strandkanten med nerböjt huvud. Jag tittade på honom och undrade om han behövde hjälp. Innan jag hunnit fråga tittade han upp och log mot mig, som om han läst mina tankar:
-Jag lyssnar till musiken, sa han – det var iskristallerna som klirrade mot klippkanten.
Klädselråd vid vinterpaddling
* Torrdräkt
* Ylle närmast kroppen
* Ett varmt ytterplagg, gärna dunjacka, om du går iland
* Ordentliga vantar, helst i två uppsättningar – ett par blöta vantar efter fikapausen är inte roligt!
* Torrt ombyte
* Lampa. Mörkret kommer fort! En cykellampa (vitt ljus!) i plastpåse på däck funkar bra.
Om du är ovan, ta med en paddelkompis och håll dig nära land!
I övrigt: det vanliga, dvs flytväst, pump, flottör och mobiltelefon, samt inte minst: en portion gott omdöme.
Trevlig tur!