Skippa länkar

Köpa kajak

Hos oss på Långholmen kajak hittar du både plastkajaker och glasfiberkajaker från bl.a. märken som Havspaddeln och Tahe Marine. Vi har en lång erfarenhet av de kajaker vi säljer, då många av modellerna har använts i vår uthyrningsverksamhet. Har du frågor om ditt kajakköp, så ring oss gärna på 079-336 38 54, så hjälper vi dig att hitta en kajak som passar för dig och dina ändamål. Det bästa av allt är att du kan inhandla din kajak hos oss oavsett var i landet du bor och vi levererar kajaken hem till dörren, vanligtvis inom 2-4 arbetsdagar.

Alla kajaker

Visar 1–24 av 25 produkter

De 5 viktigaste sakerna att tänka på vid köp av kajak

Köpa kajak
Att hitta rätt när man ska köpa kajak för första gången kan vara en utmaning. Här kommer därför de 5 vikigaste sakerna att tänka på när du köper din första kajak.

1. Stabiliteten

Är du nybörjare rekommenderar vi dig att ha en kajak som är stabil, lättmanövrerad och gärna stöttålig (plastkajak). Enklast att avgöra om en kajak är stabil eller inte, är givetvis att provsitta och provpaddla kajaken. Ett annat sätt är att titta på formen på skrovet (botten av kajaken) – är det platt eller inte? Ju plattare och bredare skrov desto stabilare är kajaken. Köper du en kajak online, bör du rådfråga personalen gällande stabiliteten och vilken typ av paddlare som kajaken är avsedd för. En seriös onlinehandlare ger dig även möjlighet att beställa hem kajaken för att provpaddla, och passar den inte bör du få möjlighet lämna tillbaka kajaken med pengarna tillbaka.

2. Var ska du paddla?

Om du vill ha en kajak som lämpar sig för paddling i olika sorters vatten, dvs både i insjöar och i skärgård, bör den vara ett mellanting mellan en klassisk havskajak och en insjökajak. Ett sådant mellanting är ca 5 m lång och har en sittbrunn med väl tilltagen höjd. Om du ska paddla i enbart lugnt vatten, kan du ha en kajak som är lite kortare och med lägre sittbrunn, men där funkar det såklart även bra med en längre kajak. Ska du paddla i enbart den blåsiga delen av skärgården kan det vara en idé att ha en längre kajak (minst 5 m) för ökad hastighet och kursstabilitet. Om du endast ska paddla kortare dagsturer, behöver inte kajakens packutrymmen vara en betydande faktor i ditt val av kajak. Vill du paddla lite längre turer, med 1-2 dagars övernattning, är det bra att se till att kajaken har packluckor som klarar förvaring av mat, extrakäder, tält m.m. som du vill kunna ha med dig på turen. Ska du paddla riktigt långa turer bör du se till att din kajak har ordentliga packningsutrymmen med stor volym. Med större packningsutrymmen och en längre kajak får man göra avkall på kajakens manövrerbarhet och man bör vara medveten om att kajaken kan bli otymplig att hantera på land.

3. Vem ska paddla kajaken?

Paddlarens längd, vikt och kroppsstorlek är alla faktorer som spelar in när det kommer till att välja kajak. För barn passar det oftast bäst med en kortare kajak (ca 3-4m) för att ha bra manövreringsförmåga medan vuxna kan paddla kajaker som är mellan 4,5 – 6 m långa. En kajak som är kortare än 4,5 m får en sämre kursttabilitet, vilket gör att man tappar fart i vattnet. Risken är att man blir ifrånpaddlad av sina vänner och att man snabbt lednsar på kajaken. Det är viktigt att fotstöden, med vilka man styr rodret som sitter längst bak på kajaken, går att ställa in efter önskad längd. Sitsen bör vara formad på ett sådant sätt att det känns behagligt och oansträngt att sitta i kajaken, samt att det finns möjlighet att justera ryggstödet i höjd- och sidled när man sitter i kajaken.

4. Glasfiberkajak eller plastkajak?

Den största skillnaden mellan en glasfiberkajak och en plastkajak är utseendet. En glasfiberkajak glänser mer och ger en lyxig känsla, medan en plastkajak är mer användarvänlig, stöttålig och lämpar sig för de som vill kunna dra upp sin kajak på klippkanten/bryggan utan att vara rädd för sprickor. De allra flesta sommarstugeägare och hobbypaddlare föredrar plastkajaker. Rent paddlingsmässigt är det för nybörjaren ingen skillnad på en glasfiberkajak och en plastkajak.

5. Köpa ny eller begagnad kajak?

Begagnade kajaker kan man ofta köpa av uthyrare, ibland under säsong men oftast i slutet av säsongen, till rabatterade priser. Vill man inte vänta till slutet av säsongen kan man med trygghet köpa en ny kajak – andrahandspriserna på kajaker är väldigt bra, om man skulle vilja sälja kajaken inom kort för att köpa en annan modell. Lycka till med ditt kajakköp!
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik