Paddla kajak i Stockholm

Paddla kajak i Stockholm

Paddla kajak är en rolig friluftsaktivitet och det bästa sättet att uppleva Stockholm på. Att paddla kajak är inte svårt, men för din egen och andras säkerhet på vattnet är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller, speciellt när du befinner dig på trafikerade vatten så som Stockholms inre skärgård snabbt blir på fina sommardagar.

Innan paddelturen

Innan du sätter dig i kajaken på vattnet är det några viktiga steg att tänka på som bör genomföras på land.

  • Dubbelkolla att du har all utrustning som krävs, och att den passar dig
  • Ställ in fotstöden efter din längd
  • Kontrollera att rodret ger utslag
  • Stäng alla packluckor
  • Ha en förutbestämd rutt

Det finns inget entydigt svar på exakt vilken utrustning som krävs, då varje kajakpaddlare har sin egen uppfattning om vad som är lämpligt att ha med sig i kajaken för att vara förberedd på de situationer som kan uppstå. På Långholmen kajak får alla kunder paddel, flytväst, kapell och karta.

Du kan läsa mer om vad som är bra att tänka på inför kajakturen här.

Paddla kajak Stockholm

Regler till sjöss

När alla förberedelser är färdiga kan äventyret börja. Det är dock viktigt att känna till vilka regler som gäller på sjön eftersom så fort du sitter i en kajak är du en del av sjötrafiken.

De viktigaste reglerna att känna till som kajakpaddlare är att på vattnet gäller högertrafik, samt att som kajakpaddlare har du väjningsplikt för all motordriven sjötrafik. “Störst först” brukar vara en bra minnesregel.

Håll dig alltid nära land när du paddlar kajak, dels för att det inte blir bättre paddling längre ut, och dels för din egen säkerhet om du skulle välta med kajaken och behöva simma till land.

Om du välter

En vanlig farhåga bland mindre erfarna paddlare är att kajaker är instabila och lätta att välta med. Detta stämmer inte om du paddlar en kajak som är bred nog och passar dig utifrån din erfarenhetsnivå. Känner du dig osäker är det bra att be om hjälp från kajakförsäljare, uthyrare eller en mer erfaren kamrat.

Även för den bäste paddlaren kan dock olyckan vara framme och helt plötsligt ligger du upp och ner i vattnet. Denna situation kan upplevas som läskig och dramatisk, men så länge du behåller lugnet och vet vad du ska göra är det sällan några följder mer än blöta kläder. Nedan diskuterar vi tre olika tillvägagångssätt att hantera sin välta kajak.

1. Simma till land
En metod som alltid fungerar, oavsett om du är själv eller har sällskap på vattnet, är att simma till land med kajaken. När du har vält, ryck i handtaget till kapellet om du använder det, kom upp till vattenytan och vänd sedan kajaken med skrovet nedåt. Använd kajaken som flythjälp och simma till land. Väl uppe på land vänder du kajaken upp och ned igen för att tömma ut majoriteten av vattnet. Det sista vattnet kan du tömma med en svamp eller handduk.

2. Kamraträddning
Om du paddlar med en kompis, vilket starkt rekommenderas, kan ni hjälpas åt för att ta er upp i kajaken från vattnet. Det finns många olika tekniker för detta, några av dessa demonstreras i videon nedan:

 

 

3. Eskimåvändning
Eskimåvändningen (även kallat eskimåsväng eller roll) är den mest avancerade manövern för att hantera en vält kajak. I korta drag handlar det om att vända tillbaka sin egna kajak från en upp-och-ned-vänd position i vattnet. Eskimåvändning är något man måste öva på, gärna med en guide, men det går även att träna på det själv. Instruktionsvideon nedan är bra för den som vill öva själv eller tillsammans med en kompis.