Skippa länkar

Allt om hur du förvarar din kajak

Grattis! – Antagligen har du redan köpt en kajak eller planerar förvaring för ditt framtida kajakköp. Kajakförvaring är viktigt – om din kajak förvaras på rätt sätt på en lämplig plats håller den länge, stöldrisken är minimerad och det blir enkelt och smidigt att ta sig ut på vattnet!

Innehåll:

 • Inomhus- eller utomhusförvaring
 • Förvaring av kajak inomhus
  • Garaget
  • Vägghållare för kajak
  • Kajakställ
  • Kajakplats på klubb
 • Förvaring av kajak utomhus
 • Saker att undvika

Förvara kajaken inomhus eller utomhus?

Generellt kan man säga att en kajak mår bäst av att förvaras inomhus. Då sker minimal påverkan från väder och vind och kajaken håller länge och ligger vanligtvis säkrare än om den förvaras utomhus.

Det är emellertid långt ifrån alla som har möjlighet att förvara sin kajak inomhus, och då får man hitta en lämplig plats för utomhusförvaring. En fördel att förvara kajaken utomhus är såklart att det tar mindre plats i ditt hem och att du möjligen kan förvara kajaken närmare vattnet. Samtidigt finns större påfrestningar vid utomhusförvaring som fukt, smuts, insekter och risk för stöld. Mer om smarta lösningar för utomhusförvaring finner du längre ner i artikeln.

Hur slitstark är din kajak? Har du en tålig plastkajak eller en ömtålig träkajak som kräver mer underhåll? Generellt klarar sig kajaker i tåliga material som plast bättre utomhus än exempelvis träkajaker.

Tips på inomhusförvaring

Garage

Att förvara kajak och tillbehör i garaget är en bra och vanlig lösning. Här har du oftast tillräckligt med plats, bra temperaturförhållanden och dessutom nära tillgång till biltaket när du vill transportera kajaken. Undvik att lägga kajaken direkt på golvet, använd istället vägghållare för kajak, kajakhållare (transportvaggor) eller kajakställ.

En vägghållare ger en snygg och smidig förvaring av kajaken. Här har du möjlighet välja att placera hållarna en bit upp på väggen, vilket sparar golvplats. Montera hållarna på ett lämpligt avstånd från varandra (1.5 m – 3 m). Fästes med skruvar i väggen.

 

Transportvaggorna ovan är en av de enklaste och smidigaste lösningarna för kajakförvaring. Transportvaggorna är gjorda för att tryckas fast på takräcket, men fungerar lika bra som stöd när kajaken förvaras på golvet. Dessa kan du köpa för 299 kr per par inklusive spännband hos Långholmen kajak.

Kajakställ finns i olika modeller, både att köpa eller tillverka själv. Allt som behövs är två plankor och en såg. Kapa fyra lika stora bitar (ca 40 cm) och gör två kors av dessa.

Hyr en kajakplats

Kolla med din lokala båt- eller kanotklubb om de har kajakplatser tillgängliga. Priset på kajakplats hos en klubb brukar ligga på ca 800-1000 kr per år. Fördelen här är att du på kanotklubben kan hitta paddelkompisar och att du alltid har närhet till vattnet. På websidan kanot.com kan du hitta alla landets kanotklubbar.

Förvaring av kajak utomhus

Plastkajaker kan under rätt förutsättningar förvaras utomhus även under vintern. Att täcka kajaken med någon form av tak är alltid bättre än att den ligger under bar himmel. En stor presenning eller ett hemmabyggt tak räcker för att skydda kajaken.

Många väljer också att förvara kajaken upp och ned längsmed huskanten och få skydd av utstickande hustak för att hindra större mängder snö att hamna på kajaken. Tänk då på att placera något under kajaken för att få upp den en bit från marken.

Om kajaken förvaras på ett ställe där det finns betydande risk för stöld, kan det vara bra att låsa fast kajaken med en kätting eller en vajer. Antingen kan man dra kättingen/vajern genom sitsen inne i sittbrunnen, eller så drar man en vajer genom den förmonterade låsöglan som finns på vissa kajaker.

Under vintern bör du undvika att fukt eller vatten fryser på och i kajaken, vilket i värsta fall kan orsaka sprickor. Försök förvara kajaken så torrt som möjligt.

Förvaring av kajak

Idé på en lösning till hemmabyggt kajakställ.

 5 saker du INTE bör göra när du förvarar din kajak

 1. Låt inte kajaken ligga exponerad mot solen under längre perioder. En förvaring där solen har direkt kontakt med kajaken är att undvika. UV-ljuset kan i vissa fall bleka färgen och/eller skada det yttre materialet om du har detta som permanent förvaring.
 1. Förvara inte kajaken med sittbrunnen uppåt. Detta kommer resultera i att smuts och fukt kommer in i sittbrunn och packluckor. (Detta gäller endast om du har kajaken liggandes utomhus och inte har något täckande över kajaken som presenning eller dylikt. 
 1. Utsätta kajaken för onödigt tryck. En kajak som ligger på en hård mindre yta som exempelvis två träklossar kan med tiden bli inbucklad om den utsätts för ytterligare tryck. Med andra ord är det en dålig idé att lasta saker på kajaken, ex. lasta två kajaker på varandra. 
 1. Spänna kajak för hårt. Om du använder någon form av spännband borde du inte spänna för tight, hur hållbar kajaken än känns. Kajaken kan då missformas över tid.
 1. Låta kajaken liggen ligga på en skrovlig hård yta. I detta läge kan du råka repa kajakens skrov när du ska flytta på kajaken.

 

Lämna en kommentar

 1. Kajakställ finns i olika modeller, både att köpa eller tillverka själv. Allt som behövs är två plankor och en såg. Kapa fyra lika stora bitar (ca 40 cm) och gör två kors av dessa.

  Kan jag få en bild på kajak stället ?
  Jag förstår inte hur det ska se ut.

  Glad midsommar Cissi