Att välja rätt kajakpaddel

Att välja rätt kajakpaddel

Det finns en uppsjö av olika modeller av kajakpaddlar och det kan därför kännas svårt att hitta rätt. Att ha rätt paddel för sitt ändamål är viktigt då det möjliggör bättre teknik och mindre onödig energiförlust. På så sätt får man ut mer av paddlingen.

För att göra en grov generalisering kring hur man som nybörjare kan tänka kring valet av kajakpaddel:

  1. Som nybörjare är det ofta bra att börja med en standardpaddel. Vanligast är att man köper en plattpaddel i aluminium med längd 210-220cm. Detta är en prisvärd och stöttålig paddel att börja med.
  2. Vissa vill ha en lättare paddel redan vid sitt första kajakköp och köper då en glasfiberpaddel 210-220 cm. Denna är lättare än aluminiumpaddeln men också något dyrare.
  3. Den som har kommit igång med sin paddling ordentligt och vill utveckla sin paddelteknik väljer ofta en kolfiberpaddel med justerbar längd. Detta är den mest exklusiva paddeln som tack vare sin låga vikt och vridstyvhet ger en väldigt behaglig energieffektiv paddling.
  4. Vill man börja motionspaddla eller utveckla sin paddelteknik ytterligare kan man köpa en vingpaddel. Dessa kommer oftast i kolfiber.

Nedan kommer vår utförligare guide där du kan läsa in dig mer i detalj på vad man kan tänka på och vad som skiljer de olika kajakpaddlarna åt.

När du väljer paddel finns det tre huvudsakliga faktorer att ta hänsyn till:

  • Paddellängd (läs guide här)
  • Paddelmodell (ex. traditionell plattpaddel eller vingpaddel)
  • Material (påverkar vikt, hållbarhet och flex)

Vi har skrivit en kort och tydlig guide om vilken paddelängd du bör ha. Om du är osäker på längden läs gärna den artikeln först. I denna guide hittar du allt du behöver veta gällande paddelmodell och material.

När du har klart för dig hur lång paddel du ska ha behöver du besluta dig för två ytterligare saker:

  • Vilken paddelmodell – dvs vilken utformning du vill ha på bladet.
  • Vilket material paddeln ska vara tillverkad i (aluminium, glasfiber eller kolfiber).

Sammanfattning paddelmodell:

Traditionell plattpaddel: Lättanvänd och bra grepp i vattnet, utmärkt för nybörjare.
Vingpaddel: Optimerad för effektfull paddling och fart. Kräver dock mer ”avancerad” teknik.
Grönlandspaddel: Energieffektiv modell som används med låg paddelföring.

Sammanfattning paddelmaterial:

Kolfiber: Det lättaste materialet som oftast används för paddlar med hög kvalité.
Glasfiber: Oftast lätta och med låg belastning på handleder tack vare naturligt flex.
Plast/aluminium: Relativt lätta och hållbara, bra som första paddel. Trä: Paddlarna är ofta tunga, stela och ej justerbara.

  

Paddelmodell (plattpaddel, vingpaddel eller grönlandspaddel)

Det finns tre olika populära modeller av paddlar. Den traditionella plattpaddeln, vingpaddeln och grönlandspaddeln. Naturligtvis finns det blandningar mellan dessa, och andra mer unika modeller. Det är paddelbladets form som ger paddeln dess egenskaper.

Typ av paddel

Traditionell plattpaddel, vingpaddel och grönlandspaddel (eskimåpaddel).

1. Plattpaddel – två olika modeller

Den populäraste modellen av kajakpaddlar är plattpaddeln också kallad europapaddel och standardpaddel. Ofta har plattpaddeln stora blad och en relativt platt form på bladet, därav namnet plattpaddel.

Pris: ca 700-2500 kr

+ Lättanvänd, bra val för nybörjare
+ Populär, stort utbud av olika modeller: Smala avlånga blad, stora blad, glasfiber, aluminium m.m.
+ Idealt för turpaddling men passar till de flesta typer av paddling

– Inte lika effektfull som exempelvis vingpaddeln

Plattpaddeln passar utmärkt för nybörjare då den är lättkontrollerad, ofta stöttålig och finns i ett flertal olika material (aluminium, glasfiber och kolfiber). Bra val för dig som vill åka ut på både kortare och längre turer.

För plattpaddeln finns olika modeller där bladets form varierar. De vanligaste två formerna är större traditionella blad som visas nedan för Aluminium kajakpaddel och smalare längre blad som här visas för (Kajakpaddel kolfiber).

 

Modellen som visas ovan med breda och relativt stora blad lämpar sig för turpaddling men har även bra allround egenskaper. Bladet ger ett bra grepp även i stökigare vatten och ger möjlighet till bra kontroll.

Paddelmodellen passar till en traditionell paddelstil.

Kolfiber plattpaddel

Kajakpaddel kolfiber. Turpaddel i kolfiber. 215 ± 10cm, 730g.

En annan modell av plattpaddlar är dem med smalare och längre blad. Dessa är bra anpassade till längre turer och havspaddling. Med denna modell har du en lägre paddelföring, det vill säga du paddlar med en mer horisontell stil, denna paddelstil passar om du är ute på längre turer. En fördel med paddlar med smala och avlånga blad är att de oftast har lågt luftmotstånd.

Många plattpaddlar är delbara vilket gör att vinkeln mellan paddelbladen kan justeras (mer om vinklar längre ner), den blir också enkel att transportera.

2. Vingpaddel

Vingpaddeln är en nyare modell som togs fram av svensken Stefan Lindeberg på 80-talet. Den har kommit att bli den populäraste modellen för motions- och tävlingspaddling tack vare dess effektivitet i vattnet. Paddeln fungerar även för turpaddling för de som vill ha bättre fart under turen.

Vingpaddeln har som bilden visar skålade blad, optimerade för att nyttja kroppens större muskelgrupper och få ett effektivt paddeldrag.

Pris: 2000-5000 kr

+ Möjliggör bra fart och kontroll
+ Minimalt wobblande vid kraftfulla drag
+ Oftast väldigt lätta och gjorda i kolfiber
+ Bra grepp

– Kräver en teknik som skiljer sig från den traditionella plattpaddelns
– Ömtåligare

Konceptet bakom vingpaddeln är att du ska få bra grepp och kunna nyttja större muskelgrupper än vad du kan med plattpaddeln. Med vingpaddeln används bålpartiet, höfter och rygg i större utsträckning än för plattpaddeln, där mestadels armar och axlar arbetar.

Bladen har oftast en bladyta på 630 cm2 – 750 cm2. Om du får till tekniken med vingpaddeln kommer bladets form att ge stora fördelar jämfört med övriga modeller. Tekniken som innebär en högre paddelföring och att paddeln dras snett bakåt istället för längs med kajaken gör att du förflyttar större volymer vatten. Därmed får du också bättre grepp och effektivare paddeldrag.

Vingpaddelns form gör även att luftmotståndet är litet vilket kan vara bra om du paddlar i motvind. Innan man har lärt sig den speciella tekniken upplevs vingpaddeln ofta som instabilare och svårkontrollerad. När du väl kan tekniken får du istället bra kontroll och bättre fart.

Det är omdiskuterat gällande för vilka ändamål vingpaddeln borde användas till. Det är fullt möjligt för en nybörjare att börja med vingpaddeln direkt om man har för avsikt att nyttja en effektfull paddling med bra fart. Tekniken är emellertid svårare att lära sig och paddlarna ofta dyrare än plattpaddlar. För den som känner sig osäker kan det vara smart att börja med en traditionell plattpaddel och sedan gå över till vingpaddel när man har kommit igång ordentligt med paddlingen.

Vingpaddeln är den vanligaste modellen för motionspaddling och i princip den enda modellen som används i racingsammanhang. Idag är det vanligt att använda vingpaddeln även för turpaddling och havspaddling. Då är det bra att välja en vingpaddel med mindre blad inom intervallet 600-700 cm2. Många erfarna paddlare använder vingpaddeln till såväl havspaddling som till motionspaddling.

3. Grönlandspaddel

Grönlandspaddeln även kallad eskimåpaddel är en smalare paddel som brukar användas för kortare turer, havspaddling och rollar (eskimåsväng). De har ofta en mindre bladyta vilket kan innebära att du får en hög frekvens när du vill upp i fart.

Pris: 2500-4000 kr

+ Minimalt luftmotstånd
+ Låg belastning på axlar och handleder
+ Energieffektiva

– Inte optimalt för effektfulla paddeldrag
– Sämre möjlighet till acceleration och fart jämfört med andra modeller

Grönlandspaddel

Grönlandspaddel i trä. Pris ca 2500 kr.

Paddeln är populär bland kanotister som rollar mycket och havspaddlar. Det relativt korta skaftet gör att du håller tajtare och bladen har heller ingen vinkel därför används en annan teknik. Fungerar bra till nybörjare men personligen hade jag valt en traditionell plattpaddel eller en vingpaddel.

Om du är ute efter att tillverka en egen paddel är grönlandspaddeln bästa alternativet då den är enklast att göra. Här finns även bra ritningar och vägledning på nätet.

De vanligaste materialen för paddlar är plast, aluminium, kolfiber, glasfiber och trä. Blandningar mellan dessa är vanligt exempelvis aluminiumskaft med plastblad. Materialet spelar roll för främst vikt, hållbarhet och flex. För den som är petig har materialet också betydelse förr vattenmotstånd i vattnet. Dock har de flesta paddlar idag ett sikt av exempelvis lack vilket utesluter den faktorn.

1. Kolfiberpaddlar

Kolfiber är kanske det bästa materialet för paddlar framförallt tack vare den låga vikten. Idag är de flesta motions- och tävlingpaddlar gjorda i kolfiber men även många turpaddlar. I och med att man tar ett antal tusen paddeltag per tur så spelar vikten roll.

Även fast materialet är lätt så är kolfiberpadddlar samtidigt hållfasta och stabila, dock så behöver du vara mer försiktig med dessa än för exempelvis en aluminiumpaddel. En varm sommardag bör du inte heller låta paddeln ligga i solen för länge, detta gäller även för många plast- och glasfiberpaddlar.

De flesta kolfiberpaddlar flexar något, med detta menas att skaftet naturligt böjs något när du tar kraftiga paddeldrag vilket minskar belastning på handleder.

2. Glasfiberpaddlar

Likt kolfiber är glasfiber ett vanligt material för paddlar. Glasfiber är tyngre jämfört med kolfiber men fortfarande lätt nog för att passa till en paddel.

Glasfiberpaddlar är det material som har naturligast flex och är därför förlåtande mot axlar och handleder.

Materialet är relativt hållbart och klarar mindre stötar. Bladen är ofta gjorda i hårdare plast istället för glasfiber och brukar därför vara slitstarka.

3. Aluminium/plastpaddlar

En mix med aluminiumskaft i grunden med plast handtag och blad har blivit relativt vanligt hos många försäljare, uthyrare och kanotklubbar. Fördelarna är främst hållbarheten och det lägre priset.

Vikten är oftast högre än för glas- och kolfiberpaddlar men samtidigt är hållbarheten bättre och prislappen mindre.

En nybörjare märker ingen större skillnad på materialet annat än vikten och möjligen paddelns modell. Egenskaperna beror främst på vilket typ av paddel det är ex. bladets form (vingpaddel eller plattpaddel) och inte material.

4. Träpaddlar

Paddlar gjorda i trä var i stort sätt det enda som användes innan 80-talet. Idag hänger de fortfarande med genom äldre generationer och de som uppskattar utseenden på träpaddlarna.

Träpaddlar är stela och de flesta har ingen flex.

En träpaddel väger mer än paddlar i övriga material men det finns även lättare träpaddlar. Många grönlandspaddlar så kallad eskimåpaddlar är lätta och tillverkade i trä.

Idag är utbudet på träpaddlar ganska litet men det finns en del ute på andrahandsmarknader och även några få tillverkare.

Vinkel och längd går inte att justera på träpaddlar och skaftet har mestadels en oval form.

Justerbar längd och vinkel

Läs om paddellängd här.

Med paddelns vinkel menas relationen mellan de två bladen. Om båda bladen ’’ligger platt’’, är vinkeln 0 0C. Vanligast är en vinkel mellan 30-60  0C. Som nybörjare är 0-45 0C en bra start. För de mer erfarna samt om vingpaddel används är uppemot 55-65 0C lämpligt.

Andra egenskaper att väga in när du väljer paddel är om den ska ha justerbar längd och vinkel. Fördelen är att dessa paddlar är mer anpassningsbara, därför kan du sälla in den till rätt längd och vinkel för den som paddlar. Med andra ord kan en och samma paddel möjligtvis användas av både ett barn och en vuxen.

Dessutom är en justerbar paddel bra när du vill utvecklas och hitta vad som är rätt för dig. I takt med att du blir bättre eller förändrar din teknik kan du också ändra längd och vinkel på paddeln.