Allt om hur du förvarar din kajak

Allt om hur du förvarar din kajak

Det är viktigt att du tänker på hur du förvarar din kajak – oavsett om det är för en kortare period eller om du lägger undan den för vinterförvaring. Om din kajak förvaras på rätt sätt och på en lämplig plats så behåller du skicket på kajaken under lång tid. Dessutom minimerar du risken för att den ska bli stulen.

Innehåll:

• Inomhus- eller utomhusförvaring
• Förvaring av kajak inomhus
– Garaget
– Vägghållare för kajak
– Kajakställ
– Kajakplats på klubb
• Förvaring av kajak utomhus
• Saker att undvika

Förvara kajaken inomhus eller utomhus?

Generellt kan man säga att en kajak mår bäst av att förvaras inomhus. Den tar normalt sett inte skada av vind och kyla utan mer av sol och föroreningar som kan bidra till att torka ut kajakens tätningar och packluckor.

Har du inte möjlighet att förvara din kajak inomhus, så behöver du hitta en lämplig plats för utomhusförvaring. Fördelen med att förvara din kajak utomhus är såklart att den tar mindre plats i ditt hem men även att den blir mer lättillgänglig och att du snabbare kommer ut på vattnet. Samtidigt är det viktigt att tänka på att det finns större påfrestningar vid utomhusförvaring som tillexempel fukt, smuts och insekter. Det är därför viktigt att du tänker på att du rengöra din kajak emellanåt.

Mer om smarta lösningar för utomhusförvaring finner du längre ner i artikeln.

Hur slitstark är din kajak? Har du en tålig plastkajak eller en ömtålig träkajak som kräver mer underhåll? Oftast klarar sig kajaker i tåliga material som plast bättre utomhus än exempelvis träkajaker.

Tips på inomhusförvaring

Garage
Att förvara kajaken med tillbehör i garaget är en bra och vanlig lösning. Här har du oftast tillräckligt med plats, bra temperaturförhållanden och dessutom nära tillgång till biltaket när du vill transportera kajaken. Du bör undvika att lägga kajaken direkt på golvet, använd istället vägghållare för kajak, kajakhållare (transportvaggor) eller ett kajakställ.

Med vägghållare hänger du upp kajaken på väggen på ett snyggt och smidigt sätt. Om du väljer att placera hållarna en bit upp på väggen så sparar du dessutom golvyta och kan vika in dom på ett enkelt sett när dom inte används. Vägghållarna, som säljs i par, fästs med skruvar i väggen och monteras på ett lämpligt avstånd från varandra (ca 1.5 m – 3 m).

 

Transportvaggorna ovan är en av de enklaste och smidigaste lösningarna för kajakförvaring. Transportvaggorna är gjorda för att tryckas fast på takräcket, men fungerar lika bra som stöd när kajaken förvaras på golvet eller ovanpå exempelvis ett par träbockar.

Kajakställ finns att köpa i flera olika modeller, men det går även lätt att tillverka ett själv med hjälp av en såg och ett par brädor.

Hyr en kajakplats

Behöver du hyra en kajakplats så hör efter med din lokala båt- eller kanotklubb om de har kajakplatser tillgängliga för uthyrning. Även om priserna brukar variera från klubb till klubb, så tycker många att det har många fördelar med att förvara kajaken på en båtklubb. Du har inte bara nära till vattnet utan även möjlighet att finna nya paddelkompisar. På websidan kanot.com kan du hitta alla landets kanotklubbar.

Förvaring av kajak utomhus

Har du en plastkajak, så går det att förvara den utomhus även under vintertid – bara du har rätt förutsättningar. Att täcka kajaken med någon form av tak är alltid bättre än att den ligger under bar himmel. En stor presenning eller ett hemmasnickrat tak brukar räcka för att skydda kajaken.

Vissa väljer att förvara kajaken upp och ned, liggandes under det överhängande hustaket för att hindra att större mängder snö hamnar på kajaken. Väljer du detta sätt, tänk då på att placera något under kajaken så att den kommer upp en bit från marken.

Om du förvarar kajaken på ett ställe där det finns chans att den blir stulen, är det bra om du låser fast kajaken med en kätting eller en vajer. Antingen kan du dra kättingen/vajern genom sitsen inne i sittbrunnen eller så drar du en vajer genom den förmonterade låsöglan som finns på vissa kajaker.

Det är viktigt att du täcker kajaken och försöker undvika att fukt eller vatten fryser på och i kajaken, vilket i värsta fall kan orsaka sprickor. Försök förvara kajaken så torrt som möjligt.

Förvaring av kajak

Idé på en lösning till hemmabyggt kajakställ.

5 saker du INTE bör göra när du förvarar din kajak

 1. Låt inte kajaken ligga exponerad i solen under längre perioder.
  Undvik att förvara din kajak i direkt solljus. UV-ljuset kan i vissa fall bleka färgen och/eller skada det yttre materialet om du förvarar din kajak på detta sätt under längre tid. Dessutom kan värmen bidra till att fogarna mjukas upp och att packluckorna torkar.
 2. Förvara inte kajaken med sittbrunnen uppåt.
  Om du förvarar din kajak liggandes utomhus utan något som helst skydd, exempelvis en presenning eller ett transportkapell, är det lätt att smuts och fukt kommer in i sittbrunn och packluckor.
 3. Utsätta kajaken för onödigt tryck.
  En kajak som förvaras på exempelvis två mindre träklossar, kan påverkas och bli inbuktad om den utsätts för ytterligare tryck. Med andra ord är det en dålig idé att lasta saker på kajaken eller lasta två kajaker på varandra.
 4. Spänna kajak för hårt.
  Om du använder någon form av spännband ska du inte spänna dom för hårt, hur hållbar kajaken än känns. Kajaken kan då förlora sin form över tid.
 5. Låta kajaken liggen ligga på en skrovlig hård yta.
  I detta fall kan du av misstag råka repa kajakens skrov när du ska flytta på kajaken.