Djurgården runt

Djurgården runt

Längd: ca 4-6h / 22 km

Svårighetsgrad: 5/5 (för dig som paddlat mycket förut och kan kamraträddning)

Djurgården runt är en väldigt vacker tur som innehåller det mesta. Detta är en dagstur så man bör ha minst 5-6 timmar på sig. Vi rekommenderar att du har paddlat en del tidigare, att du kan göra kamraträddning samt att du paddlar tillsammans med någon som också är erfaren (längs denna tur finns nämligen många platser som saknar naturliga ställen att dra upp kajaken och tömma den, om man skulle välta).

Höjdpunkterna på denna tur är: adrenalinpåslaget när man passerar farleden vid Stadsgårdskajen, lugnet och idyllen i Djurgårdskanalen och sist men inte minst vyn över Strandvägen, Skeppsholmen och tjoandet av berg-och-dal-bane-åkare när man paddlar förbi Gröna Lund.

Turen startar från vår brygga där du paddlar ut under Långholmsbron och sedan vänster förbi Hornstull Strand och Liljeholmsbron. Du fortsätter sedan förbi Tantolunden med dess bad och vår systeruthyrning Tanto SUP och kajak. Du passerar sedan ett antal båtklubbar, broar och lummiga Årsta holmar. När du nått fram till Skanstullsbron och Hammarbyslussen väntar du på din tur. När sluss-portarna öppnas paddlar du in och lägger dig vid ena sidan och håller tag i ett av repen som hänger längs kanterna (att slussa med kajak är gratis). Vänta där tills slussandet är över och paddla sedan ut genom Hammarbykanalen.

När du kommer ut till Stadsgårdskajen gäller det att hitta en lämplig tidpunkt att passera farleden (säkerställ dig om att inga Finlandsfärjor eller andra stora fartyg är på väg att passera farleden i samma ögonblick som du ska korsa densamma). Korsa sedan, i rask takt, farleden på dess kortast möjliga ställe.

Väl över på Djurgårdssidan följer du strandkanten på din vänstra sida. Här finns ett antal bryggor som man kan stanna till vid om man behöver sträcka på benen (tänk på att dessa bryggor är en aning krävande att ta sig upp på då de är dryga 60 cm höga).

När du har rundat Djurgårdens östra spets får du avnjuta en lite lugnare tur genom Djurgårdskanalen. Efter ett par km når du fram till Morderna muséet, Djurgårdscaféet, Strandvägen och Skeppsholmen. Avnjut omgivningen och se till att din kamera får ta några fina bilder.

Paddelturen fortsätter förbi Gröna Lund (håll utkik och passa dig för Djurgårdsfärjorna!), in mot Hammarbykanalen och sedan genom Hammarbyslussen och tillbaka till Långholmen kajak.