Kärsön, Kungshatt, Fågelön

Kärsön, Kungshatt, Fågelön

Längd: heldag eller övernattning / 16+ km

Svårighetsgrad: 4/5 (för dig som paddlat någon gång förut)

För dig som vill ut på en lite längre paddeltur (heldag eller kanske t.o.m övernattning), finns det många öar i Mälaren som är lämpliga som rastplats/övernattningsplats. Kärsön, Kungshatt och Fågelön är alla stora öar som ligger relativt nära varandra, ca 2-3 timmars paddling (enkel väg) från Långholmen kajak. Vi rekommenderar att man på plats utforskar strandlinjen och hittar ett lämpligt ställe att rasta/övernatta på. Det bästa och enklaste är om man hittar en liten strand där det är enkelt att dra upp kajaken.

Turen startar från vår brygga där du paddlar ut under Långholmsbron och sedan västerut vidare ut under Reimersholmsbron. Korsa sedan farleden och passera Gröndal på din vänstra sida, varefter du passerar in under Essingebron.

Håll dig till vänster om farleden och passera Vinterviken, Aspudden och Mälarhöjden på din vänstra sida. När du är ”i jämnhöjd” med Mälarhöjden kan du välja om du vill korsa farleden och paddla in mot Kärsön eller Fågelön, eller om du vill paddla ytterligare ca 30 min för att istället nå Kungshatt, och hitta en lämplig rastplats där.

Ofta är det medvind på vägen ut mot Mälaren och motvind på vägen tillbaka, eller tvärtom. Detta kan vara bra att ha med i beräkningen, framför allt om man har medvind på vägen ut, kan det bli betydligt mer ansträngande att paddla samma väg tillbaka i motvind.