Skip links

Köpa torrdräkt

Vi erbjuder torrdräkter till försäljning och uthyrning året om. Ska du rolla eller planerar du att paddla kajak under kallare väderförhållanden? Med en torrdräkt förlänger du din paddelsäsong precis så länge som du själv vill. Är du osäker på vilken modell som passar dig bäst är du välkommen att kontakta oss på 08-740 05 05 eller [email protected] Har du vägarna förbi vår butik är du givetvis välkommen in och prova, så hjälper vi dig vidare med val av torrdräkt.

Showing all 7 results

De 5 viktigaste sakerna du bör tänka på när du köper torrdräkt

Om en våtdräkt förlänger säsongen, kan man säga att en torrdräkt ger dig säsong hela året - du kan även ha den mot regn sommartid. Den är lättare att ta på och av än en våtdräkt, och du har rejält med plats för ylleunderställ på vintern. Dräkten är alltså inte värmande i sig, men den håller dig helt torr om du hamnar i vattnet. Tänk alltså på att ha någonting under den om det är kallt, och innan du stänger blixtlåset helt bör du sätta dig på huk för att tvinga ut så mycket luft som möjligt.

1. Andningsförmåga

Det finns torrdräkter som är avsedda för segling. Trots att segling ibland kan vara nog så aktivt är dessa ofta på tok för täta för dig som paddlar, eftersom de är gjorda för stillasittande. I en kajak är du hela tiden rörlig och blir lätt varm. Därför är andningsförmågan av största vikt vid kajakpaddling och du inte vill bli sjöblöt – inifrån! Ha gärna med ombyte närmast kroppen – har du tagit i ordentligt för att hinna först till fikapausen lär du knappast vara snustorr, hur bra andningsförmåga dräkten än har.

2. Rörlighet

Här handlar det främst om att välja rätt storlek – de allra flesta dräkter på marknaden är påfallande smidiga när man väl fått dem på sig. Men se till att den är tillräckligt stor så att den inte stramar i axlarna. Och tänk på att du ska ha plats för understället.

3. Halsen: Neopren eller latex?

Om du vet med dig att du kommer att vara både i och under vattnet ofta, om du t ex arbetar som instruktör för självräddning eller ägnar dig åt rollträning, då bör du absolut välja latexkrage. Klipp bara ned kragen så att den passar din hals, så att du inte känner dig strypt.

För mer normal paddling, även i hårt väder och på vintern, kan du klara dig med krage i neopren. Den är inte lika hundraprocentigt vattentätt som en i latex och om du hamnar i vattnet kommer det kanske in några enstaka droppar. Men det är ingen fara att du blir nedkyld. En neoprenkrage upplevs av många som bekvämare och mindre stram runt halsen. Den är lite lättare att dra över huvudet och den går dessutom inte lika lätt sönder som en latexkrage. Vid handlederna bör du dock alltid ha latex.

4. Lätt att ta på och av – ensam!

Det finns dräkter som har flera blixtlås, ibland till och med på ryggen. Andra har så kallade kissluckor nertill.

Tänk på att ju fler blixtlås, desto större risk för läckage: varje dragkedja måste vara vattentät och helt stängd. Den bör vara kraftig och ha ett ordentligt T-format handtag. Sitter den på ryggen måste du ta hjälp av någon annan för att vara säker på att den är ordentligt tillsluten. En lång diagonal öppning brukar räcka för att du smidigt ska komma i och ur.

5. Funktioner

Fickor för nycklar, telefon, mm är praktiskt. Dom ska givetvis vara helt vattentäta. Förstärkningar på knän och bak ökar dräktens livslängd. Tygspännen utanpå latexmuddarna och vid fötterna för värmens skull. Ofta finns en justerbar midjekjol som täcker kapellets överkant och hindrar att vatten tränger in i sittbrunnen.

Vissa dräkter är utrustade med huva. Tänk på att huvan skyddar mot vind, inte mot vatten. Tvärtom riskerar dom att samla upp vatten om du hamnar i sjön. Vi rekommenderar istället någon form av lös huvudbonad, t ex yllemössa. Se bara till att ha en extra till hands så du kan byta om den skulle bli blöt!

Vanliga frågor


Vad är skillnaden mellan en torrdräkt och våtdräkt, och vilket är bäst för paddling?
En torrdräkt är precis som namnet antyder - en dräkt som håller dig torr. Torrdräkten håller värmen relativt bra, men det är viktigt att ha ett lämpligt underställ för att få ut maximal effekt, till exempel ylleunderställ. I en våtdräkt tränger det in vattnet i dräkten, som värms upp av kroppen och med våtdräktens isoleringsförmåga bibehålls värmen. Ska du vinterpaddla är torrdräkten det bästa alternativet på grund av dess förmåga att hålla dig helt torr och varm. Även om en våtdräkt kan hålla dig varm om du hamnar i vattnet, riskerar du att snabbt kyla ner dig när du kliver upp i kajaken igen.

Vad betyder vattenpelare och vad innebär det?
Vattenpelare är en mätenhet som används för att bedöma vattentätheten på en torrdräkt. Ju högre vattenpelare, desto högre vattentäthet. En torrdräkt har vanligtvis en vattenpelare på minst 10 000 mm, vilket innebär att materialet kan utsättas för ett visst tryck utan att vatten tränger igenom. Långholmen kajaks torrdräkter Valkyria och Inuit har en vattenpelare på 20 000 mm.

Hur länge håller en torrdräkt och hur tar man hand om den på bästa sätt?
En torrdräkt kan hålla i många år om den används och underhålls på rätt sätt. Ett sätt att förlänga livslängden på sin torrdräkt är att tvätta den regelbundet. Det är viktigt att inte använda kemiska produkter som kan skada materialet, mild tvål och vatten går jättebra. Förvara torrdräkten på en torr och mörk plats och undvik direkt solljus för att minska risken för UV-skador. Undvik att dra eller riva i neoprenhalsen eller muddarna mer än nödvändigt när du tar på eller av torrdräkten, eftersom detta kan orsaka slitage och skador.
Även om en torrdräkt av bästa kvalitet håller länge, kommer dess prestanda gradvis att försämras över tid, så det kan bli nödvändigt att byta ut den efter ett antal år.
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik