De 5 viktigaste sakerna att tänka på när du köper kajak

De 5 viktigaste sakerna att tänka på när du köper kajak

De 5 viktigaste sakerna att tänka på vid köp av kajak

Att hitta rätt när man ska köpa sin första kajak kan vara en utmaning. Här vill vi tipsa om de 5 viktigaste sakerna som du ska tänka på när du väljer kajak.

  1. Stabiliteten

Är du nybörjare rekommenderar vi dig att ha en kajak som är stabil, lättmanövrerad och gärna stöttålig (plastkajak). Enklast att avgöra om en kajak är stabil eller inte, är givetvis att provsitta och provpaddla kajaken. Ett annat sätt är att titta på formen på skrovet (botten av kajaken) – är det platt eller inte? Ju plattare och bredare skrov desto stabilare är kajaken.

Köper du en kajak online, bör du rådfråga personalen gällande stabiliteten och vilken typ av paddlare som kajaken är avsedd för. En seriös online-handlare ger dig även möjlighet att beställa hem kajaken för att provpaddla, och passar den inte bör du få möjlighet lämna tillbaka kajaken med pengarna tillbaka.

  1. Var ska du paddla?

Om du vill ha en kajak som lämpar sig för paddling i olika typer av vatten, dvs både i insjöar och i skärgård, bör den vara ett mellanting mellan en klassisk havskajak och en insjökajak. Ett sådant mellanting är ca 5 m lång och har en sittbrunn med väl tilltagen höjd.
Vid paddling i lugnare vatten, passar det bra med en kajak som är lite kortare och med lägre sittbrunn, även om det fungerar bra med en längre kajak. Om du istället kommer att paddla i den blåsiga delen av skärgården rekommenderar vi en längre kajak (minst 5,20 m) för ökad hastighet och kursstabilitet.

Vid kortare dagsturer behöver inte kajakens packutrymmen vara en betydande faktor i ditt val av kajak, men vid lite längre turer, med 1-2 dagars övernattning, är det bra att se till att det finns packluckor som klarar av både förvaring av mat, extrakläder och tält mm som du vill kunna ha med dig på turen.

Ska du paddla på riktigt långa turer bör du se till att din kajak har ordentliga packningsutrymmen med stor volym. Med större packningsutrymmen och en längre kajak får man göra avkall på kajakens manövrerbarhet och man bör vara medveten om att kajaken kan bli otymplig att hantera på land.

  1. Vem ska paddla kajaken?

Längden, vikten och kroppsstorleken är alla faktorer som spelar in när du ska välja rätt kajak. För barn passar det oftast bäst med en kortare kajak (ca 3-4m) för att ha bra manövreringsförmåga medan vuxna kan paddla kajaker som är mellan 4,5 – 6 m långa. En kajak som är kortare än 4,5 m får en sämre kursstabilitet, vilket gör att man tappar fart i vattnet. Risken är att man blir frånpaddlad av sina vänner och att man snabbt ledsnar på kajaken.

Det är viktigt att fotstöden, med vilka man styr rodret, går att ställa in efter önskad längd. Sitsen bör vara formad på ett sådant sätt att det känns behagligt att sitta i kajaken och att det finns möjlighet att justera ryggstödet i höjd- och sidled när man väl sitter på plats.

  1. Glasfiberkajak eller plastkajak?

Den största skillnaden mellan en glasfiberkajak och en plastkajak är utseendet. En glasfiberkajak glänser mer och ger dig en lyxig känsla, medan en plastkajak är mer användarvänlig, stöttålig och lämpar sig för dig som vill kunna dra upp din kajak på klippkanten/bryggan utan att vara orolig för att orsaka skador på skrovet. De allra flesta sommarstugeägare och hobbypaddlare föredrar plastkajaker, men rent paddlingsmässigt är det ingen skillnad på en glasfiberkajak och en plastkajak om du är nybörjare.

  1. Köpa ny eller begagnad kajak?

Begagnade kajaker kan du vanligtvis köpa till rabatterade priser hos en uthyrare. Oftast i slutet av säsongen, men ibland kan du ha tur att finna en även under högsäsong. Vill du vara säker på att du inte blir utan kajak, kan du med trygghet köpa en ny. Om du skulle vilja sälja kajaken inom kort för att köpa en annan modell, så kan det kännas tryggt att veta att andrahandspriserna på kajaker oftast är väldigt bra.

Lycka till med ditt kajakköp!

 

Läs gärna vår guide för att välja rätt kajakpaddel.