Långholmen Kajak x Nansen Polar Expedition

Långholmen Kajak x Nansen Polar Expedition

Detta är historien om Nansen Polar Expedition och samarbetet med oss på Långholmen kajak. I och med samarbetet har vi fått se våra egendesignade produkter glida runt bland isflak och pingviner i Antarktis.

Sommaren 2021 tog Martin Enckell, en av grundarna till Nansen Polar Expedition, kontakt med oss på Långholmen Kajak. Nansen Polar Expedition anordnar sagolika expeditioner genom Antarktis, Grönland, Island och Svalbard med bas i Smøla i Norge.

Nansen Polar Expedition har två stora fartyg som är ombyggda till lyxyatcher. Den mindre MV Villa håller hög standard med en premium hytt och resterande med våningssängar och delade badrum. Den större MV Nansen Explorer är en ”Explorer jakt” med helikopter platta och väldigt hög standard. Insidan har hotelliknande rum/sviter, fina middagar, gym och mysiga sällskapsytor. Fartygen är fulla med expeditionsutrustning av högsta kvalité som ribbåtar, helikoptrar, dykutrustning mm. Det som saknades för Martin och teamet var kajaker, stand up paddleboards och torrdräkter som kunde klara av den tuffa miljö bland kyla och isflak som finns på Antarktis och matcha kvalitén på den övriga utrustningen. Här började samarbetet mellan Långholmen Kajak och Nansen Polar Expedition.

Efter att ha säkerställt behoven hos expeditionsföretaget kunde vi med trygghet rekommendera några av våra storsäljande produkter. De produkter som idag finns ombord på dessa fartyg är Havspaddeln Triton (dubbelkajak), Havspaddeln Eskimå (singelkajak), SUParna Havspaddeln Oden 10’8” och Oden 12’6” samt vår torrdräkt Havspaddeln Valkyria.

Nansen Polar Expeditions står ut på så sätt att de själva äger fartygen som driver expeditionerna för äventyrslystna små grupper och filmproduktionsteam. Här behövs rätt utrustning och expertis för att komma nära den unika natur som finns i dessa områden. Nansen Polar Expeditions har över 30 års erfarenhet av lokal kännedom kring platserna som besöks och kunskap om miljön och djuren som lever där.

Antarktis

Antarktis är en magisk plats med en otrolig natur och djurliv. De otroliga isbergen är bara en del av vad man kan väntas se i denna miljö. I topp är ändå det spektakulära djurlivet med 17 arter av pingviner, 46 arter av andra fåglar vilket gör att många fågelskådare drar sig till just denna destination. Exempel på fåglar som kan synas här är Vandrande Albatross, Skjuvsvalor, Jättesvalor, Stormsvalor, Blåögda Lurvar, Dykarsvalor, Skarvar, Fjädernäbbar och Tärnor. Här finns också möjligheten att få se många olika arter av valar så som Finvalar, Knölvalar, Vikvalar, Sydvalar, Spermvalar och Späckhuggare.

Svalbard

I Svalbard är det inte omöjligt att stöta på Valross och Isbjörn, och då gäller det att vara försiktig med kajakpaddlingen. Under paddlingen som görs under dessa expeditioner följer alltid en erfaren kajakguide med samt en säkerhetsbåt som finns till hands vid behov. Här finns också mycket fågelliv, sälar och valar om man har tur. Andra vanliga djur är ren och räv men då oftast på längre avstånd på glaciärer eller andra delar av Svalbards fina landskap.

Grönland

På Grönlands östkust kan man paddla kajak och SUP genom de omtalade fjordsystemen. Här hittar man även norra halvklotets största isberg som en gång har varit en del av de enorma glaciärerna. Här finns Myskoxe på avstånd och man stöter också på en och annan säl. På östkusten finns endast en by med namnet Scoresbysund, resten är öppna landskap och natur. Västkusten är däremot mycket mer aktivitet kring med byar, flygplatser och mycket fiskindustri. Ett omtyckt resmål för turister med isbergskryssningar och möjligheten att få se Knölvalar.

Island

Här finns inte riktigt samma natur med isberg och glaciärer men en kust med mycket vackra landskap och mer grönska. Det krävs fortfarande torrdräkter under kajakpaddlingarna även fast naturen är grönare. Djurlivet här är också lite lugnare men en hel del vackra fåglar finns att beskåda från sin kajak.

Norge

Norge är basen för Nansen Polar Expedition. Här finns också mycket fågelliv och vacker natur med öar, stränder mm. De stora fartygen drar sig delvis längst Norges kust men har ofta ännu mer exotiska destinationer i sikte.

Vi ser fram emot ett fortsatt fint samarbete med Polar Nansen Expedition!

Blir du sugen att följa med på en expedition? Kika in på https://www.wefollowheroes.com och boka din plats!