Så använder du kajakvagn

Så använder du kajakvagn

En kajakvagn är mycket användbar om du är ensam eller behöver gå mer än några meter ned till vattnet med kajaken från där den ligger förvarad, eller från där du parkerar bilen. Vagnen kan du enkelt fälla ihop och packa ner i kajaken när du sedan ger dig iväg. Att använda kajakvagnen är inte svårt, men det är viktigt att göra rätt för att inte kajaken ska ramla av. Därför har vi satt ihop en enkel guide för dig att vända dig till här.

Steg 1: Lägg upp kajaken på kajakvagnen

Lägg kajakvagnen bredvid kajaken, med stödet/benet i den riktning som du har tänkt gå med kajaken. Lägg kajaken på kajakvagnen strax bakom mitten av kajaken, så att vagnen ligger ungefär mittemellan kajakens mitt och aktern. Se till att kajaken ligger centrerat på vagnen.

Kajaken ligger på vagnen.


Fäll in stödet.

Steg 2: Spänn fast spännbandet

För att spänna fast kajaken på kajakvagnen drar du spännbandet runt de ben som är hjulen sitter fast på, detta är viktigt för att inte kajakvagnen ska fällas ihop när du går med kajaken. Dra spännbandet runt det ena benet som bilderna nedan visar, dra sedan bandet över kajaken och runt det andra benet. Trä sedan spännbandet genom spännet och dra åt. Peta undan den överblivna delen av spännbandet under något elastiskt band på kajaken, eller under spännbandet själv.

Spännband runt första benet.

Spännband runt andra benet.

Spännet med överbliven stump undanstoppad

Steg 3: Promenera iväg

Nu när kajaken sitter på vagnen kan du lyfta kajaken i främre handtaget och promenera iväg. Var uppmärksam på eventuella hinder på marken, så som gropar, stenar och rötter, och försök undvika dessa så gott det går för en smidig kajakpromenad.

Ha sedan en trevlig paddeltur!