Skip links

Havskajaker

Vi erbjuder ett stort urval av stabila och lättpaddlade havskajaker, både singel- och dubbelkajaker till konkurrenskraftiga priser. Alla modeller som vi säljer är väl beprövade vid vår uthyrningsverksamhet på Långholmen. Oavsett om du söker en kajak för kortare, längre eller större personer så finns det något för dig. Våra kajaker tillverkas i både 3-lagersplast och 1-lagersplast beroende på kajakens längd och ändamål. Behöver du tips om vilken kajak som passar dig bäst? Ring oss på 08-740 05 05 så hjälper vi dig vidare.

Showing 1–12 of 17 results

5 saker att tänka på vid köp av Havskajak

1. Vilken kajakmodell ska jag välja?

Det första du ska fundera på är, var du har tänkt paddla. Tänker du endast paddla i insjöar eller kommer du att hålla till i skärgården och längst kusten? Om du tänker hålla dig till insjöar och mindre vattendrag så passar en kortare kajak allra bäst. Om du istället föredrar att paddla vid kusten där det kan vara större vågor så är en längre kajak att föredra. Den bästa havskajaken är en kajak som är anpassad efter dina förutsättningar. Vill du paddla med en vän eller med ditt barn så är en tvåmanskajak (dubbelkajak) ett bra alternativ. Dessa är väldigt lättpaddlade och styrs av personen i den bakre sittbrunnen. Alla våra kajaker från Havspaddeln är stabila och passar såväl nybörjare som mer vana paddlare.

2. Behöver man ha både roder och skedda på kajaken?

Absolut inte! De flesta kajaker har roder, men långt ifrån alla. Rodret gör att du med hjälp av pedalerna lättare kan styra din kajak åt rätt håll utan att behöva lägga maximal kraft i paddeltaget. Alla våra havskajaker från Havspaddeln har roder inkluderat. Skeddan hjälper till att öka kursstabiliteten och försvårar för vinden att driva kajaken i sidled om du paddlar i blåsigare väder. Om du planerar att paddla mycket till havs eller i blåsigare väder så är en kajak med skedda att föredra.

3. Ska jag välja en glasfiberkajak eller en plastkajak?

En plastkajak är mycket tåligare än en kajak i glasfiber. Visserligen glänser en glasfiberkajak mer, men allt är inte guld som glimmar. Med en plastkajak behöver du inte oroa dig för att skada din kajak om du exempelvis stöter emot någonting eller om du väljer att dra upp den på en klipphäll eller på bryggan. En glasfiberkajak är mycket känsligare och tål inte samma hantering. En glasfiberkajak är visserligen något lättare men när kajakerna väl hamnar i vattnet så är skillnaden inte så stor.

4. Vilket är bäst? 1-lagersplast eller 3-lagersplast?

Havskajaker finns i både 1-lagers- och 3-lagers polyetenplast. Vilket material av dessa som är bäst, beror på dels på kvaliteten plasten och dels på kajakens skrovform. Om du tror att din kajak kommer att utsättas för många hårda stötar, är 1-lagersplasten att föredra. Tex forsränningskajaker är tillverkade i 1-lagersplast. Kommer du i stället att paddla i mer öppna hav vill du ha en extra vridstyv lång kajak och då är 3-lagersplast att föredra.

5. Hur sköter jag om min kajak?

En av de bästa fördelarna med en plastkajak är att den i stort sett inte kräver något underhåll alls. Stark sol och luftföroreningar kan göra att skicket och utseendet på din kajak försämras. Om du förvarar din kajak på rätt sätt så kommer du glädje av din kajak många år framöver. Läs mer om hur du förvarar din kajak här.

Dubbelkajak/tvåmanskajak kontra singelkajak?

Att välja mellan en dubbelkajak eller två singelkajaker är något många funderar kring. Vilket som är rätt beslut är olika från fall till fall. En familj har ofta bra användning av en dubbelkajak då den går bra att paddla med barn som är för små för att paddla ensamma. Dubbelkajaken går också bra att paddla själv vilket gör att den är mycket användbar. Två singel-havskajaker för nybörjare är att rekommendera om man vet att det kommer bli många turer på egen hand också eller om man har äldre barn som vill testa att paddla själva. Både tvåmanskajaken och våra singelkajaker från Havspaddeln är nybörjarvänliga havskajaker.

Nya eller begagnade kajaker?

Vi på Långholmen säljer både nya och begagnade kajaker till bra priser. Om man vill ha en så billig kajak som möjligt så har vi mest rea pris på våra använda kajaker. Dessa är oftast i mycket bra skick men har använts på vår uthyrning och därav extra nedsatt pris. Här finns det möjlighet att fynda både tvåmanskajaker och singelkajaker. Håll gärna utkik efter månadens kampanjvara – där vi säljer under vissa månader helt nya kajaker till mycket attraktiva priser. Ibland har vi våra storsäljande havskajaker i form av Havspaddeln Eskimå, Havspaddeln Fjord, Havspaddeln Storuman och Havspaddeln Sarek till reapriser.

Vanliga frågor


Vad är skillnaden mellan havskajak och vanlig kajak?
Havskajaker har vanligtvis ett längre och smalare skrov för att ge bättre kursstabilitet och är speciellt utformade för att hantera mer utmanande och varierande förhållanden som man kan möta på öppet vatten, som hav, fjordar eller större sjöar. Dessutom har havskajakerna större kapacitet för packning och utrustning.
En vanlig kajak är kortare och har bredare skrov som ger stabilitet och är enklare att manövrera. De är optimerade för paddling på lugna vattendrag, insjöar eller skyddade kustlinjer med begränsad exponering för vågor och vind.

Vilken typ av utrustning behöver jag för att paddla havskajak?
För att paddla krävs en grundläggande utrustning med flytväst, paddel och kapell, men även säkerhetsutrustning som till exempel flottör, kajakpump och kompass. Beroende på vattentemperaturen kan du behöva kläder som skyddar mot väta och kyla. Tänk även på solskydd och en solhatt vid behov samt vattenflaska och vattentät påse för att skydda dina personliga tillhörigheter.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag vidta när jag paddlar i havskajak?
Några viktiga säkerhetsåtgärder när du paddlar är att alltid använda flytväst, hålla dig uppdaterad om väderförhållanden och vindar. Planera dina paddlingsturer i förväg, informera någon om din rutt och när du förväntas återvända och lägg upp rutt efter din förmåga. Det är också viktigt att lära sig att ta sig tillbaka i kajaken om du faller i vattnet, och att öva på att kamraträddning (dvs ta hjälp av en annan paddlare för att ta dig upp i kajaken).

Hur väljer jag rätt storlek på havskajak för min kroppstyp och erfarenhetsnivå?
För att välja rätt kajak för dig är det bra att prova olika modeller och sitta i kajaken för att se om den passar din kropp och ger tillräckligt med utrymme och komfort. Som nybörjare kan det vara fördelaktigt att välja en något bredare och mer stabil kajak för att få en bättre inledande känsla av balans och trygghet på vattnet. Mer erfarna paddlare kan vara bekväma med smalare och snabbare kajaker som kräver mer teknik och balans. Är du en tyngre paddlare kan en större kajak för att bibehålla stabilitet och flytkraft vara bra. Hos oss på Långholmen kajak finns möjlighet att provpaddla för att känna efter hur kajaken passar din kropp och hur den reagerar på vattnet.
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik