Att tänka på inför kajakturen

Att tänka på inför kajakturen

Hur mycket man behöver förbereda sig inför kajakturen beror givetvis på hur länge man ska paddla, samt väder och vind. Hos Långholmen kajak ingår alltid flytväst, paddel, kapell, karta och vattentät påse i priset när man hyr en kajak. Vi hjälper gärna till med tips på lämpliga paddelrutter beroende på dagens väderförhållanden. Här kommer några saker att tänka på, beroende på hur länge man ska paddla.

För dig som ska paddla en kortare tur (0-2 timmar):
Kläder – Bäst är att klä sig så lätt och lite som möjligt utan att för den skull börja frysa. Tänk på att man blir varm när man paddlar. Träningskläder (syntetmaterial) är bra – kläderna ska gärna andas och torka snabbt om de blir blöta. En vindjacka kan vara bra att ha om det blåser. Badkläder om du vill ta ett dopp!
Vattenflaska – Alltid bra att ha med en vattenflaska, framför allt om det är sommar och varmt!

Bestämd rutt – Det är bra att bestämma sig för en paddelrutt redan i förväg. Oftast kan man utan problem paddla någon av sträckorna som vi rekommenderar här. Är det väldigt blåsigt kan vår personal på plats rekommendera en lämplig rutt baserat på dagens vindförhållanden.
Solkräm – Smörj in dig med solkräm om det är en solig dag, det är annars lätt att bränna sig när solen steker på ute på vattnet.
Övrig utrustning – vi rekommenderar att ha med sig så lite extrautrustning som möjligt om man endast ska paddla 2 timmar.

För dig som ska paddla lite längre tur (4 timmar – Heldag):
Utöver det som rekommenderas ovan rekommenderar vi även att ta med:
Ombyte – blir du blöt kan det vara skönt att ha möjlighet att byta kläder. Varma kläder bör man ha om man ska övernatta.
Regnkläder – kan vara skönt att kunna skydda sig mot regn om vädret känns ostadigt.

Mat – ta med frukt/snacks som går att äta under tiden du paddlar. Vad gäller mat så är det mest en fråga om packningsmöjligheter. Ska du vara ute på en dagstur finns det gott om plats för mat och du kan då ta med dig i stort sett vilken mat som helst. Ska du övernatta en eller flera nätter blir det viktigare att packa kajaken noggrant och därmed välja maträtter som tar begränsat med plats.

Packning – packa alltid de tyngsta sakerna i mitten av kajaken för att kajaken ska gå så bra som möjligt i vattnet. Kom ihåg att ta vara på hela kajakens packvolym – det går att packa saker ända längst fram och längst bak i kajaken, samt framför fötterna i sittbrunnen.
Övrig utrustning som kan vara bra att ha med:
Tält
Liggunderlag
Sovsäck
Trangiakök
Tändstickor
Vatten (ca 3 liter per dag/person)
Pump
Extra paddel
Bogserlina

Har du frågor kan du alltid skicka ett mail eller fråga oss på plats om du har funderingar kring din kommande kajaktur!