Bra tips när du ska köpa SUP

Bra tips när du ska köpa SUP

Stand Up Paddleboard eller SUP-paddling som det oftast kallas, har under de senaste åren blivit populärt världen över. Det är en av de snabbast växande vattensporterna i världen enligt Svenska Kanotförbundet. Anledningen? SUP har något för alla!

 

Att paddla SUP, ger inte bara en fantastisk core-träning utan stärker hela kroppen. Du får dessutom en bättre uthållighet och inte minst balans! Dessutom är det väldigt roligt och kan genomföras överallt där det finns vatten, bara du har rätt utrustning.

Så vad ska du tänka på innan du investerar i en SUP?

Det första du bör fundera på är i vilka typ av vatten du tänker paddla och vad syftet med brädan är. Tänker du paddla i lugna vatten eller längs med kusten där det är mer vågor? Kommer din bräda att användas enbart i motionssyfte eller mer som en fritidsbräda för hela familjen? En Allround-bräda passar det flesta, oavsett om du tänkte använda den för exempelvis yoga eller som en rekreationsbräda. Om du i stället vill ha en lite snabbare bräda och du vet med dig att du mestadels kommer att använda den för motion, då kommer nog en Touring-bräda passa dig bättre.

En Allround-bräda är något bredare och mer stabil, medan en Touring-bräda är smalare och lite längre. Den har även en spetsigare front vilket gör att den skär vattenytan bättre, vilken ger en snabbare fart och passar bra för motionspaddling.

Är du nybörjare på SUP?

Då  rekommenderar vi en allround-bräda, som är lite bredare och mer stabil. I början kan det trots detta vara svårt att hitta balansen, men det blir lättare om du gör det i rätt ordning.

Börja med att fästa din footleash runt foten. Lägg sedan paddeln tvärs över brädan för att därefter sätta dig på knä, strax bakom brädans mittpunkt. Tänk på att placera benen på var sin sida om bärhandtaget. Detta är en bra startposition för att hitta balansen innan du sakta ställer dig upp med en fot i taget. Om du dessutom fokuserar blicken framåt så kommer du lättare att kunna behålla balansen.

Nu är det dags att börja paddla. Glöm inte bort på att ha en rak rygg men med knäna lätt böjda. Greppa paddelns handtag upptill med ena handen och den andra handen om skaftets nedre del. Tänk på att paddelbladet ska vara vänt från dig och inte mot dig som man kanske skulle tycka känns mer naturligt. Nu kan du försiktigt ta långa, långsamma paddeltag. Se till att hela bladet är under vattenytan så lång sträcka som möjligt under varje paddeltag.

Du bör också fundera på var du tänkte förvara den

Väljer du en uppblåsbar SUP, så tar den mindre plats och du kan ta den med dig överallt – till och med om du reser utomlands. Allt du behöver för att paddla ryms lätt i den slitstarka ryggsäcken som medföljer köpet.

Fördelen med en bräda i glasfiber är att du slipper pumpa upp den och du kommer snabbare ut på vattnet. Denna är dock mer ömtålig än en som är uppblåsbar och kräver lite mer plats för förvaring, men har du nära till vattnet och bara tänkt förvara den på samma plats så kanske detta är det bästa alternativet för dig. Dessutom är glasfiber i regel snabbare och brädan glider fram mer friktionsfritt på vattnet, vilket i sig ger en ännu härligare upplevelse.

Se till att du har rätt utrustning

Slutligen behöver du se över att du har rätt utrustning, så att du får en så skön paddelupplevelse som möjligt. De fyra viktigaste tillbehören är paddel, fena, foot-leash och flytväst. Om du köper ett färdigt uppblåsbart SUP-paket så ingår allt förutom flytvästen. Allt är dessutom paketerat i en smidig och slitstark ryggsäck. Väljer du i stället en bräda i glasfiber så ingår endast fenan och du får komplettera med de andra tillbehören.

Vilken paddel ska jag välja?

Vilken paddel du ska välja beror förstås mycket på hur mycket och hur du tänker paddla. En aluminiumpaddel fungerar alldeles utmärkt, men om du planerar att använda brädan mer för motionspaddling så kan en glasfiberpaddel eller kolfiberpaddel vara att föredra då det både går snabbare, lättare och blir roligare med en lättare paddel.

Att paddla kan i stort sett alla lära sig, men vill du ta din paddling till nästa nivå så kanske SUP-yoga är något för dig? Under sommaren erbjuder vi både guidade nybörjarturer och SUP-yoga klasser där du får lära dig mer om att utforska samspelet mellan kroppen och brädan.

Vill du ha mer tips och idéer om SUP-paddling?

Vill du ha tips och idéer gällande olika brädor eller vill du rekommendera en viss plats som passar extra bra för paddling? Gå med i gruppen ”Stand Up Paddleboard Sweden” på Facebook och dela med dig av dina tips och händelser. Det är många medlemmar i gruppen som delar erfarenheter och vi blir extra glada när det dyker upp fina bilder med Havspaddeln-brädor bland inläggen😊.

Rolig kuriosa
Varje år anordnar man både SM och VM i SUP-paddling