Kajak – bästa färdmedlet för sköna naturupplevelser
En kajak är definitionsmässigt en täckt kanot som framförs med dubbelbladig paddel. Att paddla kajak är inte bara ett underbart sätt att uppleva naturen och tystnaden, utan också skonsam träning och motion för hela kroppen, även benen. Den rymmer tillräckligt mycket för en veckolång tur i skärgården, och ändå väger själva kajaken inte mer än att den kan bäras av en ensam person. Eftersom den glider fram ljudlöst ser du sjöfåglarna på mycket närmare håll, och har du tur bryts vattenytan snart av svarta huvuden med morrhår: unga nyfikna sälar som undrar vad du har för dig.
Om du är intresserad av att köpa en kajak eller en kanadensare, rekommenderar vi dig att läsa 5 saker att tänka på när du ska köpa kajak och 5 saker att tänka på när du ska köpa en kanot.
Själva ordet kajak är inuitiska och betyder ”farkost för män”. Kajakerna var ursprungligen tillverkade av sälskinn som spänts över en ram av trä eller valben. De utvecklades från början för säljakt med harpun och var som regel små och trånga – man brukar säga att inuiterna inte kliver ned i kajaken, utan ”sätter den på sig”. Sittbrunnen är på traditionella modeller extremt liten och grönlänningarna lämnar aldrig dessa vid kapsejsning, utan tar sig upp med hjälp av så kallad ”rollning” eller eskimåsväng.
Vill du hyra en kajak, eller vill veta mer om kajakkurser och andra ledarledda turer, kan du läsa mer och boka här.
Kajaker avvändes historiskt – och används fortfarande – runt hela Grönland och även på andra håll i Arktis och varierar rätt mycket från region till region, både till form och storlek. Moderna havskajaker har sitt ursprung i farkosterna från området kring Diskobukten på Grönlands västkust, vilket mest är en slump – när brittiska tillverkare startade modern tillverkning på 60- och 70-talet, så råkade förebilderna komma just därifrån.
De görs numera som enmans eller tvåmanskajaker i olika plastmaterial och har roder eller så kallad skädda, en liten fena under aktern, som fälls ner med en liten spak vid sidan av sittbrunnen. Minst två större vattentäta packutrymmen finns, och dessa fungerar också som flyttankar som gör båten osänkbar vid kapsejsning. Sittbrunnarna, som ursprungligen var närmast cirkelrunda, har blivit större och längre, så kallad ”keyhole”, för att underlätta i och urstigning. Med andra ord: de har anpassats för västerlänningar som genomsnittligt är något mer storväxta. Man kan alltså numera lugnt ägna sig åt paddling utan att behärska rollning.
Idag går kajaker att hyra på många håll i landet och paddelintresset har ökat explosionsartat på senare år. Nybörjarkurser, guidade turer av olika svårighetsgrad och rollkurser finns på allt fler ställen och man kan prova på det mesta, alltifrån Stand Up Paddleboard (SUP), enmanskajak, tvåmanskajak, kanadensare, mm. Allt fler upptäcker smidigheten och tystnaden, man kommer fram på grunda vatten där inga större båtar vågar sig in, eller, om man är lite djärvare, till de yttersta skären långt ut till havs. En modern kajak lastar inte lika mycket som en kanadensare, men ändå betydligt mer än till exempel en fjällryggsäck. Men behöver heller inte spara på vikt på samma sätt som vid fjällvandring, utan kan kosta på sig det där lilla extra som sätter guldkant på veckoturen.
Ett par kajaker får enkelt plats på ett vanligt biltak. Det gör det lätt och smidigt att åka land och rike runt och finna sina egna smultronställen. Allemansrätten, och alla våra sjöar, åar och älvar, samt inte minst vår långa kust med alla sina skärgårdar, gör Sverige till det perfekta landet att uppleva från en kajak.
Givetvis är säkerhetstänkandet viktigt. Längre turer för ovana paddlare görs lämpligen med erfaren guidning. Trots de uppenbara riskerna och utsattheten till havs är olyckor med dödlig utgång statistiskt sett ytterst ovanligt. I nybörjarkurser ingår vanligtvis olika saker man bör tänka på, såsom utrustning och metoder för kamraträddning eller självräddning med flottör.
Simkunnighet och gott omdöme är dock en bra början.
Har du frågor eller vill veta mer om kajaker och paddling i allmänhet, är du välkommen att kontakta oss på Långholmen kajak!