Kanotens historia
Kanoter, i form av till exempel kajaker, kanadensare eller fiskekajaker, tar dig enkelt ut på vattnet, runt närmaste udde eller ut till de allra yttersta skären. Du kan glida fram på åns vattenyta för att se vad som finns bakom nästa krök, eller ta dig ut till den där lilla holmen som du alltid undrat över. Det är ett sätt att komma riktigt nära vattnet, att uppleva naturen utan att störas av motorljud. Det finns ett fåtal uthyrningar i Stockholm som erbjuder kanotpaddling, såsom Hellasgården och Lida friluftsgård.
Polynesien
Från stenålderns urholkade trädstammar har kanoterna utvecklats i alla möjliga riktningar i olika delar av världen. I Söderhavet, där segel är vanligt, har den oftast en så kallad utriggare, ett slags mindre ”extraskrov” fäst med två träarmar vid huvudskrovet. Dessa kanoter är extremt snabba och manövrerbara. Polynesierna anses ha företagit längre resor över öppet hav än något annat ursprungsfolk.
Kanadensare
I Nordamerika använde urinvånarna oftast vad vi idag ”kanadensare” , ett träskelett klätt med näver. Det var öppna båtar med uppsvängda stävar som framfördes med enkelpaddel. Kanadensarna var så lätta att en ensam man kunde bära dem, men lastade så mycket att européerna i Nordamerika började tillverka dem själva för att använda över hela kontinenten för bland annat pälshandeln.
Kajak
Längre norrut, där vattnet var kallare, blev olika former av kajaker dominerande, täckta båtar, tillverkade av sälskinn som spändes på en ram av trä eller valben, och med mycket liten sittbrunn. Här blev de tvåbladiga paddlarna de vanliga. Kajaken förknippas mest med inuiterna på Grönland, medan den något större Baidarkan användes på Aleuterna utanför Alaska. Bägge användes till jakt på bland annat säl, och eftersom ytterst få inuiter var simkunniga, hade man en teknik för att vända kajaken rätt vid kapsejsning med hjälp av kroppen och paddeln, så kallad ”rollning” eller eskimåsvång. Vill du själv lära dig att göra en eskimåsväng? Gå då en kurs i eskimåsväng hos oss på Långholmen!
Modern tid
Modern paddling har med åren utvecklats till att omfatta en rad olika farkoster: tävlingskanoter, kajaker, kanadensare, fiskekajaker, stand up paddleboards (SUP), luftkajaker (uppblåsbara kajaker), segelkanoter, drakbåtar och surfskis.
Idag görs kajaker oftast av olika plast- eller kompositmaterial och är försedda med roder eller skädda, medan kanadensare även tillverkas av trä eller aluminiumplåt. Moderna kajaker är stadiga och klarar både spegelblanka vattenytor och höga vågor till havs medan kanadensare, som är mer vindkänsliga, lämpar sig bättre för åar och insjöar.
Kanotsport är idag en snabbt växande friluftsaktivitet med uthyrning, nybörjarkurser och guidade turer över hela landet. Allt fler upptäcker kanotens fördelar: den är tyst, lätt, miljövänlig och kan ta sig fram på grunt vatten där båtar inte kommer in. Den är dessutom lätt att transportera på ett biltak. Vår långa kust med sina skärgårdar, och våra många sjöar och vattendrag gör, i kombination med allemansrätten, Sverige till det ideala landet för paddling i alla former.