Skip links

Fishing kayak

Långholmen kajak erbjuder fiskekajaker i många olika utföranden och prisklasser. Vi har fiskekajaker både med och utan pedalsystem, för en eller flera personer med fokus på fisketurer och/eller rekreationspaddling. Alla våra fiskekajaker är tillverkade i hållbar polyetenplast och har gott om utrymme för möjlig fångst eller packning. Om du behöver tips och råd kring att köpa fiskekajak, ring oss gärna på 08-740 05 05 eller mejla till [email protected]

Showing all 5 results

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV FISKEKAJAK

Att fiska från kajak är ett smidigt sätt att komma ut på vattnet som allt fler har upptäckt. Mer lätthanterlig än en båt – du kan lasta den på biltaket, och du kommer in i riktigt grunda vikar som inga andra båtar kommer åt. Du kan även använda den till annat än fiske, såsom rekreation (vanlig paddling), jakt, fotografering eller fågelskådning. Du syns mindre än i en båt, och ingen motor skrämmer bort fisken. Den kräver inte heller samma underhåll som en båt och du behöver ingen bryggplats.

1. Hur vill du använda den, och var?

Vilken typ av fiske? I skärgården, i insjöar eller åar? Vill du kunna paddla den som en "vanlig" kajak? Hur stora avstånd behöver du kunna förflytta dig? Kommer du att behöva roder?

En enkel fiskekajak med låga fribord tar inte så mycket vind som de större modellerna och du klarar dig ganska bra med paddeln och behöver oftast inget roder. Du tar dig fram enkelt på grunt vatten och har egentligen inget som kan gå sönder om du skulle råka gå på en sten. Du kommer också nära vattnet, vilket ger en större naturupplevelse än om du är gömd bakom höga fribord, som i en roddbåt. Dyrare modeller har oftast pedaldrift och du får fria händer, men måste vara mer försiktig på grunt vatten.

2. Prisklass?

Vad får den kosta? En enkel modell som du paddlar för hand kostar i regel mindre än en med pedaldrift. Räkna med ett pris på 5000 till 10 000 för en paddelkajak och 15 000 – 45 000 för en med pedaldrift.

En billig modell utan pedaldrift eller andra finesser har åtminstone en fördel: saker som inte finns kostar inget, väger inget, går inte sönder, tar ingen plats och behöver inget underhåll.

Men om det är viktigt för dig att kunna förflytta dig och samtidigt hantera spö eller håv med båda händerna, kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett pålitligt pedalsystem.

3. Pedaldrift eller enbart paddel?

För poängen med en kajak som du trampar med fötterna är förstås att du har bägge händerna fria till fisket. Du kan hantera en kikare eller en kamera samtidigt som du förflyttar dig på vattnet. På en längre tur spar du dessutom energi, eftersom du kan växla mellan att trampa och paddla.

Nackdelarna är att kajaken oftast blir dyrare, tyngre och inte lika grundgående.

Ha alltid en paddel med dig. För även om du väljer en kajak med pedaldrift, bör den också gå att paddla. Detta av säkerhetsskäl, om pedaldriften skulle gå sönder.

4. Bekvämlighet

Här bör du tänka både på land och på vattnet. Nästan oavsett vilken typ av fiske du ägnar dig åt kommer du att sitta ner större delen av tiden. Går sitsen att reglera? Provsitt innan du köper!

Når du det du behöver från sitsen?

Att behöva resa sig upp är alltid ett riskmoment som man vill undvika. Om du vill kunna stå upp bör kajaken vara bred och stabil och den blir då betydligt tyngre och mer svårhanterlig på land. En paddelkajak väger ca 30-50 kilo, en med trampsystem ofta ca 50-60 kilo. Den blir då lite svårare att få upp på biltaket utan hjälp. Och någonstans upphör ju fördelen av en liten smidig kajak och du nästan lika gärna kan köpa en båt...

5. Utrustning

Har kajaken stuvutrymmen med vattentäta luckor? Vilken typ av spöhållare finns? Finns dräneringshål som du kan öppna och stänga om du får vatten i sittbrunnen?

Propellerenheten: kan du backa med den, eller bara trampa framåt? Går den att lyfta ut?

Fästen för paddeln gör att den ligger där den ska och inte åker omkring. Olika människor har olika behov. Om kajaken har integrerade monteringsskenor blir den mer flexibel och du hittar snart dina egna lösningar. Då kan du placera dina extra spöhållare, kamerastativ, gps eller ekolod precis där du vill ha dem och du slipper borra direkt i skrovet.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till butik